Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Berba soli u Stonu

07.08.2013.

15:03

Autor: Ivica Puljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U najstarijoj europskoj solani u Stonu danas je počela berba soli. Sol se vadi iz 3 od 9 bazena koliko ih služi za kristalizaciju, a prvih dana očekuje se prinos od 60 tona. U Hrvatskoj se godišnje za prehranu troši oko 60 tisuća tona soli, a proizvodi se između 15 i 20 - ističe vlasnik solane Ston Svetan Pejić.

Na ovogodišnjoj berbi soli u Stonu radi 30-tak radnika, doznajemo od tehnologa Senija Medija, a njih očekuje posao na 38 Celzijevih stupnjeva u zraku i 10 stupnjeva više u bazenima za vađenje soli. Na ovogodišnjoj berbi soli u Stonu radi 30-tak radnika, doznajemo od tehnologa Senija Medija koji je 29 godina u stonskoj solani. Njih očekuje težak posao na velikoj vrućini uz dodatno grijanje u bazenima za vađenje soli. Frank je iz Njemačke i sa svojom obitelji kamperom obilazi sva dalmatinska mjesta, a u Ston je došao kušati sol i kaže da je izvrsnog okusa. Prvi je dan berbe koja se u Stonskoj solani nastavlja tijekom kolovoza sve dok ne padnu prve kiše, a sve na način kako se to radilo još od 14-og stoljeća.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.