Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Besplatna edukacija iz likovne terapije za dubrovačke stručnjake

25.02.2020.

14:51

Autor: Radio Dubrovnik

Opća bolnica Dubrovnik

Opća bolnica Dubrovnik

Foto: - / -

Opća bolnica Dubrovnik i Poliklinika za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih OBD organizirali su stručnu edukaciju iz područja Art terapije za djecu s teškoćama u razvoju. Educirani su stručnjaci iz Poliklinike, ali i svih stručnih službi odgojno-obrazovnih ustanova s područja grada Dubrovnika.

Kako je istaknuo ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik doc. prim. dr. sc. Marijo Bekić u Dubrovniku je prvi put organizirana slična edukacija, a prof. Ivana Ježić prva je stručna osoba iz područja art terapije koja je svoja znanja podijelila u Dubrovniku na stručnim edukacijama i radionicama s ciljem rada s djecom s teškoćama u razvoju.

"Prvi put je ovakav tečaj organiziran u našem gradu, a domaćini su bili Opća bolnica Dubrovnik i Poliklinika za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih budući da smo procijenili da je takav rad itekako primjenjiv kod djece s teškoćama. Odlučili smo sve osobe koje su zaposlene u radu s djecom počastiti s jednom takvom edukacijom. Zvali smo sve stručnjake koji rade u školama i vrtićima, kao i sve stručne osobe koje rade s djecom s teškoćama. Bolnica je socijalno osjetljiva ustanova i dio smo lokalne zajednice, pa želimo omasoviti znanja i pomoći što većem broju stručnjaka da pomognu djeci s teškoćama", izjavio je doc.prim.dr.sc. Marijo Bekić.

Art terapija umjetnički je oblik koji se primjenjuje u mnogim područjimia odgoja i obrazovanja. Prof. likovne terapije Ivana Ježić naglašava kako likovna terapija omogućuje kompletan pristup djetetu.

"Likovna terapija pomaže razvoj motorike, koordinaciju između oka i ruke, koncentraciju, razvoj raznih oblika komunikacije, pomaže verbalnu, ali prvenstveno se bazira na neverbalnoj komunikaciji. Ima veliku ulogu u odgoju i obrazovanju djece koja imaju smanjene kognitivne i verbalne sposobnosti, a omogućuje i kreativnost i pravi stvaralački dječji umjetnički doživljaj i izražaj. To je primjenjivo i za djecu u redovnom sustavu odgoja i obrazovanja, ali je neophodno za rad s djecom s teškoćama, u posebnim ustanovama odgoja i obazovanja ili u inkluzivnoj edukaciji. Primjenjuje se i u posebnim oblicima obrazovanja za vrijeme boravka u bolnici, posebno u radu sa zlostavljanom i zanemarenom djecom ili djecom s kroničnim bolestima, u terminalnim fazama bolesti", rekla je Ježić.

Voditelj Poliklinike za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih Opće bolnice Dubrovnik Davor Grilec, dr.med., specijalist psihijatrije, subspecijalist socijalne psihijatrije ističe kako Poliklinika u radu s pacijentima prati standarde koji su prisutni u razvijenim državama svijeta.

"Tako je i ART terapija, odnosno likovna terapija prisutna kao jedna od terapija koja pomaže u radu s bolesnicima, a u ovom slučaju s našim malim pacijentima kojima takav vid terapije može pomoći. Ova edukacija napravljena pod pokroviteljstvom Opće bolnice Dubrovnik i namijenjena je našim djelatnicima u Poliklinici, ali je cilj bio povezati sve one koji se bave radom s djecom da steknu neke nove terapijske vještine kako bi ih mogli primijeniti u terapijskom radu da ne zaostaju za svjetskim standardima", smatra Grilec.

Dr. Davor Grilec dodao je kako je nedavno u Poliklinici za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih OBD boravio i zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić koji je Polikliniku istaknuo kao primjer dobre prakse u zdravstvenom sustavu, posebno u općim bolnicama, pa se ovakvim edukacijama Opća bolnica Dubrovnik želi dodatno približiti sustavima odgoja i obrazovanja i pridonijeti poboljšanju davanja usluga djeci s teškoćama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.