Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Biskupijska akcija pomoći Zimbabweu:"Mojih nekoliko kuna za obrok u Africi"

28.06.2020.

08:33

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačka biskupija

Dubrovačka biskupija

Foto: - / -

Caritas Dubrovačke pokreće akciju "Mojih nekoliko kuna za obrok u Africi" za pomoć stanovništvu afričkog kontinenta čiji južni i istočni dio je pogođen velikim sušama. Iz dana u dan situacija je sve teža te tim područjima prijeti velika humanitarna katastrofa, na što su upozorili i afrički biskupi.

U nedjelju, 28. lipnja putem milodara na misama na području Dubrovačke biskupije prikupljat će se novčana pomoć za Zimbabwe, jednu od država s čijim Caritasom je Caritas Dubrovačke biskupije uspostavio vezu kako bi se informirao o situaciji na terenu.

Vjernike na ovu akciju potiče i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić pismom u kojem podsjeća kako je biskupija s vjernicima tijekom proteklih godina, sudjelujući u akcijama koje je organizirao biskupijski Caritas, više puta pomagala raznim narodima u Africi. Zatim ističe: „Premda se i sami nalazimo u složenoj ekonomskoj situaciji, ne možemo ostati gluhi na vapaj naše gladne braće i sestara, stoga smo odlučili da biskupijski Caritas pokrene projekt prikupljanja novčane pomoći za glađu ispaćeni narod Zimbabwea.“

U toj afričkoj zemlji, koja se već duži niz godinama bori s teškom gospodarskom i socijalnom krizom, dugotrajna suša prouzročila je dodatne probleme kao što su nedostatak pitke vode, izgladnjelost i pomor životinja, nedostatak hrane, objašnjava biskup razloge za pokretanje ove akcije. Prema posljednjim podacima, koje je u siječnju 2020. objavio Svjetski program za hranu (WFP), ukupno 5,5 milijuna stanovnika ruralnih područja i 2,2 milijuna stanovnika u urbanim područjima te zemlje trpi zbog ozbiljne nestašice hrane. Osim toga, uslijedili su i problemi vezani uz pandemiju Covid-19, nastavlja biskup te napominje kako su zbog svega navedenog biskupi Zimbabwea uputili poziv za pomoć „na kojeg se ne možemo oglušiti“.

Caritas Dubrovačke biskupije u sklopu projekta „Mojih nekoliko kuna za obrok u Africi“ organizirat će niz aktivnosti prikupljanja novčane pomoći za stanovništvo Zimbabwea. Projekt će započeti u nedjelju, 28. lipnja 2020., pa će prikupljena milostinja XIII. nedjelje kroz godinu ići za ovu nakanu. Krajem srpnja planira se organizirati i humanitarni koncert.

Na kraju pisma dubrovački biskup potiče svećenike i vjernike biskupijske zajednice da se, sukladno mogućnostima, uključe u ovu akciju „kako bi svi zajedno pomogli našoj gladnoj braći i sestrama“.

Za one koji žele uplatiti pomoć mogu to učiniti putem računa otvorenog u OTP banci. Naziv računa je: CARITAS DU, PRIKUPLJANJE POMOĆI,  a broj računa: HR3924070001500003665 uz naznaku ZA ZIMBABWE. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.