Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Blaćani na otvaranju Gonga svjetskog mira i spomenika u Vukovaru

25.09.2019.

14:18

Autor: Radio Dubrovnik

Općina Blato

Općina Blato

Foto: - / -

Predstavnici Općine Blato - načelnik Ante Šeparović, zamjenik načelnika Perica Bačić i predsjednik Odbora za međunarodnu, međuopćinsku i suradnju s iseljenicima Tonći Padovan sudjelovali su na otvaranju Gonga svjetskog mira i spomenika u Vukovaru.

Svjetski pokret za mir i Republika Indonezija poklonili su Svjetski gong mira Republici Hrvatskoj, odnosno Gradu Vukovaru kao simbol trajnog mira i ljudskog dostojanstva svih žitelja svijeta.

Blaćanin, akademski slikar, kipar i grafičar Ante Sardelić Kraljević svoje djelo od devet skulptura posvetio je i poklonio svim palim, nestalim i preživjelim žrtvama Grada Vukovara u Domovinskom ratu koji su dali svoj obol za časnu slobodu Grada heroja i neovisnost Republike Hrvatske.

Na otvaranju ovog velebnog spomenika u Gradu Vukovaru obratio se i akademski kipar Ante Sardelić te pojasnio značenje skulptura (Vječna Domovina, Feniks, Sveta sloboda, Prema iskonu, Prema suncu, Plamen slobode, Himna Domovini, Slavoluk mira te Vukovar – Grad Heroj.

Na samom ulazu prema Gongu susrećete se sa pjesmom SIN autora Ante Sardelića te uzlazno stepenicama kroz razne simbole 9 skulptura - instalacija koji su podsjetnik na žrtvu cijelog naroda tijekom povijesti.

"Raduje nas što je naš Blaćanin, svjetski priznati kipar koji je imao izložbe diljem svijeta darovao Gradu Vukovaru ovakvo velebno djelo. Između ostalih donatora i Općina Blato donirala je 20.000 kuna kao pomoć pri troškovima izrade. U programu je sudjelovalo i VU Kumpanjija iz Blata koje je svojim nastupom uveličalo ovu prigodu. Nakon otvaranja uslijedio je susret i razgovor s gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom", istaknuo je načelnik Ante Šeparović.

Predstavnici Općine Blato između ostalog odali su počast svim žrtvama Vukovara, položili vijence i zapalili svijeće na Memorijalnom groblju žrtvama Domovinskog rata Vukovar, na mjestu stradanja hrvatskih civila i branitelja Ovčari i na Spomen križu u Vukovaru, te posjetili muzej Vučedolske kulture i Franjevački samostan s crkvom Svetog Filipa i Jakova.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.