Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Blaćani nezadovoljni radovima na obnovi lukobrana u Prigradici

26.06.2019.

11:44

Autor: Radio Dubrovnik/Tonči Donjerković

Općina Blato

Općina Blato

Foto: - / -

Načelnik općine Blato Ante Šeparović uputio je otvoreno pismo ravnatelju Lučke uprave Dubrovačko-neretvanske županije Antunu Banovcu, ističući nezadovoljstvo s tijekom i načinom sanacije jezgre obrambenog kamenometa na lukobranu luke Prigradica, gdje je Općina Blato suulagač.

"Poštovani gospodine Banovac, obraćam Vam se pošto je Lučka uprava DNŽ nositelj projekta -Sanacija jezgre obrambenog kamenometa na lukobranu luke Prigradica, a Općina Blato sufinancijer.

Svjedoci smo da radovi na ovom projektu uvelike kasne, a trebali su biti gotovi do 15. lipnja 2019.godine.

Trenutno se radi sa po 10 dana pauze jer kako doznajemo kamenolom u Kapji -Konstruktor Hotina ne uspijeva pratiti radove sa materijalom, tako da sada nakon više dnevnih pauza odlazi duplo manji broj ukrcaja i to često samo pola maune.

Lučka uprava nije zatražila od Općine Blato produžetak radova, kao što je to bilo obećano, s obzirom da imamo zabranu radova u valama od 01. lipnja.

Međutim ni to nije toliki problem.

Problem je što se nasipava materijal za velikim udjelom zemlje koji nakon pražnjena maune stvara oblak zemlje i prljavštine koji satima ostaje u moru tjerajući kupače sa plaže u Prigradici. Isto tako ostaju velike uljne mrlje koje također ugrožavaju kupače i zagađuju more. Također i mauna sa dizalicom koja je usidrena ispred lukobrana, svojim radom podiže zemljani materijal zbog kojeg kupači izbjegavaju plivanje.

Zbog ovakve neizdržive situacije za uvalu Prigradica u tijeku turističke sezone, velikog negodovanja turista i iznajmljivača zbog nečistoća u moru i narušenog izgleda plaže i najavljenog odlaska gostiju, molimo Vas da HITNO prekinete radove.

Ujedno napominjem da su na lukobranu primijećena nova velika puknuća, koja mogu ukazivati na poremećaj statike istog. Puknuća su zadnjih dana sve veća te Vas molim da obratite pozornost i na tu činjenicu.

U konačnici se mještani Blata pitaju da li Općina Blato svojim udjelom financira zemljani ili kameni nasip i kako je moguće da nedugo nakon sanacije imamo nova velika puknuća lukubrana?

Načelnik Općine Blato

Ante Šeparović"

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.