Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Blagdan Roš Ha-šana, židovska Nova godina

10.09.2018.

15:10

Autor: Božica Đurđević

Goran Kovacic/PIXSELL

Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: - / -

U prostorijama Židovske općine danas je prigodnom svečanošću obilježen blagdan Roš Ha-šana, židovska Nova godina koja se kao novogodišnji blagdan slavi od vremena povratka iz babilonskog sužanjstva. Židovskom Novom godinom počinje vrijeme Velikih blagdana do dana pomirbe, blagdana Jom Kipura.

Dubrovačka sinagoga druga je najstarija u Europi, datira iz 15. stoljeća i vrijedan je religijski i graditeljski trag kasnosrednjovjekovnog pohoda Židova iz Španjolske. Povijest židovske zajednice u kulturnoj i tradicijskoj niti Dubrovnika čini iznimno vrijedan trag za sve one koji istražuju povijest medicine, književnosti, umjetnosti, kulturne antropologije i multikulturalne tradicije. U vremenu suvremenog Dubrovnika, prema riječima predsjednice Židovske zajednice Sabrine Horović, židovska se zajednica polako povećava, razvija se lijepa suradnja s gradskim institucijama, a interes za proučavanjem kulturne povijesti Židova na ovim prostorima ne prestaje. Židovska Nova godina obilježena je u prostorijama Židovske zajednice u nazočnosti predstavnika Grada i Županije, vjerskih zajednica i brojnih uzvanika.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.