Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Bogat program povodom Dana Općine Lastovo

23.09.2022.

12:31

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

KUD Lastovo

KUD Lastovo

Foto: TZ općine Lastovo / -

Jesen na Lastovu počinje uz bogat kulturni, znanstveni i sportski program. Povodom Dana Općine Lastovo i blagdana Sv. Kuzme i Damjana, od subote do ponedjeljka uživat će se u glazbi, u ponedjeljak je tradicionalni 9. cross Sv. Kuzme i Damjana, a slijedi i 10. i posljednje lastovsko izdanje simpozija "Anatomija otoka".

U subotu u goste im iz Dubrovnika dolazi Kvartet Sorkočević u sklopu programa „KLAsika na LA!“. Osnovan je 1988. godine, nosi ime dubrovačkog skladatelja, prvog hrvatskog simfoničara iz 18. stoljeća. Osnovali su ga profesionalni akademski glazbenici i priznati hrvatski umjetnici. Po broju koncerata tijekom godine spada među vodeće hrvatske ansamble i do sada ga je čulo više desetaka tisuća slušatelja, stoga ga glazbeni kritičari nazivaju vrijednim i usviranim. Član je hrvatske udruge orkestara i komornih ansambla. 2022. godine je dobitnik nagrade Grada Dubrovnika. Sastav ansambla je jedinstven (flauta, violina, klavir, kontrabas) i omogućuje širok repertoar tako da se u programu ovog ansambla često nalaze i orginalni aranžmani simfonijskih djela Leopolda Weningera urađenih za ovakav ansambl. Svi članovi ansambla posjeduju vrlo vrijedne majstorske instrumente što ovom ansamblu daje posebnu boju. Članovi kvarteta su Slobodan Begić - violina (umjetnički voditelj ansambla), Danijel Begić - kontrabas, Đive Kušelj - flauta i Stefani Grbić – klavir, a koncert će se održati pred trijemom crkve Sv. Kuzme i Damjana.

Na istom mjestu, u nedjelju 25. rujna svoj završni ovosezonski nastup u sklopu Kulturnog ljeta Lastovo priređuje Ženska klapa Ladesta s gostima. Uz lokalnu mušku klapu Fumari, Ladesticama će se ovaj put s kratkim programom pridružiti i ženska klapa Fritula iz – Kopra. Osnovana je na inicijativu predsjednice društva Jasmine Čuturić, koja je godinama pjevala na otoku Korčuli s danas nažalost pokojnim Ivanom iz Prižbe, brijačem Bricotom iz Velaluke I članovima klape Ošjak te ponjela iskru te ljubavi prema pjevanju u Sloveniju. Povodom ovog okruglog jubileja opet dolaze na Korčulu, a po prvi puta i na otok Lastovo s kojim ih veže Janes Vlašić, voditelj klape Ladesta.

Na sam Dan općine gostuje Folklorni ansambl Linđo, koji će u ponedjeljak nastupiti ispred škole zajedno s KUD-om Lastovo. Pedesetgodišnje iskustvo i bogat, raznovrsni program obećavaju impresivnu završnu svečanost kojom će Lastovo dočekati i sudionike simpozija "Anatomija otoka", čiji će se program održavati u Društvenom centru Lastovo.

Ranije istog dana, od 16 sati, trči se i 9. jesenski cross Sv. Kuzme i Damjana, iniciran i podržan od Stjepana Ivelje, sportaša i jednog od mnogobrojnih Lastovaca koji su preselili u Australiju, ali nisu izgubili ljubav prema rodnom otoku. Cross je iznimno veselje naročito najmlađim Lastovcima koji počinju sudjelovati već u vrtićkoj dobi, a otvoren je svim generacijama te gostima koji se zateknu na otoku. Prijave u četiri kategorije traju do ponedjeljka u podne.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.