Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Bolnica bogatija za još četiri respiratora, sad ih ima ukupno devetnaest

11.03.2021.

13:59

Autor: Radio Dubrovnik

Opća bolnica Dubrovnik

Opća bolnica Dubrovnik

Foto: - / -

Temeljem Ugovora Vlade RH i tvrtke GE Medical Systems Information Technologies GmbH, Opća bolnica Dubrovnik dobila je četiri nova uređaja za mehaničku ventilaciju pacijenata, od strane jednog od svjetski najpoznatijih proizvođača medicinske opreme, tvrtke GE HealthCare.

Uređaji su namijenjeni za ventilaciju pacijenata svih uzrasta, od novorođenčadi do odraslih, a mogu ventilirati pacijente invazivno i na neinvazivni način, putem maske, što je našoj bolnici hvalevrijedna pomoć u zbrinjavanju pacijenata zaraženih Covid-19 virusom.

Radi se o ventilatorima nove generacije koji imaju mogućnosti koje do sada nisu bile na raspolaganju u postojećim uređajima. Tako na primjer, novi uređaji u sebi imaju implementirane alate za pružanje potpore donošenju kliničkih odluka o određivanju parametara ventilacije. Na taj način uređaji pomažu liječnicima da prilagode modus i parametre ventilacije u potpunosti kliničkoj slici pacijenta, te mehaničku ventilaciju maksimalno moguće skrate. Isto tako, po prvi puta uz upotrebu ovih uređaja, moguće je mjeriti kalorijsku potrošnju pacijenata, što osigurava kvalitetniju nutricionističku potporu pacijentima te njihov brži oporavak.

"Zahvaljujemo Ministarstvu zdravstva i Vladi Republike Hrvatske koji su prepoznali trenutnu epidemiološku situaciju u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i napore zdravstvenih djelatnika OBD u borbi sa COVID-19 pandemijom", ističu iz bolnice.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.