Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Borba s vatrenom stihijom

22.07.2015.

18:26

Autor: IH/DM/HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Pelješcu je opožareno više od 900 hektara borove šume, vinograda i maslinika, a na Korčuli je požar zahvatio površinu od čak 850 hektara

Jug  zemlje bori se s požarima. Vatrogasci na poluotoku Pelješcu i dalje se bore s požarom koji je progutao hektare šuma, vinograda i maslinika. Kuće u zaseoku Zabrđe na Pelješcu su obranjene, a situacija s požarom se malo smirila, rekao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Dubrovačko primorje Ivo Franušić. Bit će dobro, sad se situacija malo primirila dodao je. Nešto ranije tijekom zatvorena je cesta preko poluotoka Pelješca kada je vatra prebacila cestu, a požar krenuo prema Kuni Pelješkoj, Prapratnom i Janjini. Na požarište su poslane dodatne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH, a gašenje požara otežava velika količina dima. Požare na Pelješcu gase dva aviona Canadair, dva aviona Airtractota i dva helikoptera Mi-8 MTV. 
Požar na Korčuli, na prostoru Smokvice koji je peti dan zaredom aktivan, gasi jedan Canadair i jedan Airtarctor. Požar u Brni na Korčuli je lokaliziran, a manji - koji je sinoć buknuo u blizini Metkovića - ugašen je. U gašenju sudjeluje i vojska, sa dva kanadera, dva Air tractora i dva helikoptera. Zahvaćeno je više od 1500 hektara. 
Glasnogovornik dubrovačko-neretvanskog Stožera za zaštitu i spašavanje Goran Cvjetinović rekao je kako je zbog vatre koja je u Ponikvama na Pelješcu prešla na drugu stranu puta zatvorena cesta preko Pelješca, ali kuće trenutačno nisu u opasnosti.  
Na terenu je 146 vatrogasaca s 38 vozila. Samo je u tom požaru izgorjelo oko 100 hektara šume, makije i niskog raslinja.Zabrinuti građani upućuju apel za pomoć.
Aktivna su i dva požara koji od preksinoć gore kod mjesta Pijavičino. Izgorjelo je nešto više od 800 hektara šume, maslinika, vinograda, ali i gospodarskih objekata. Gasitelji se prema potrebi prebacuju s jednog požarišta na drugo. U gašenju sudjeluju sve vatrogasne postrojbe Dubrovačko-neretvanske županije, ali i državne interventne postrojbe iz cijele Dalmacije te Karlovca. Ondje je i vojska sa šest kanadera, Air tractorom i helikopterom, te naizmjenice gase vatru na Pelješcu i Korčuli.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.