Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Caritas Dubrovačke biskupije obilježio Peti svjetski dan siromaha

16.11.2021.

14:14

Autor: Radio Dubrovnik

Caritas Dubrovačke biskupije

Caritas Dubrovačke biskupije

Foto: - / -

Svjetski dan siromaha ustanovio je, prije pet godina, papa Franjo kao snažno podsjećanje vjerničkoj savjesti da dijeljenje sa siromasima omogućuje shvatiti najdublju istinu evanđelja. Caritas Dubrovačke biskupije, pod glesom »Siromaha svagda imate uza se« obilježio je kroz nekoliko aktivnosti.

Pri početku tjedna organizirana je podjela poklon paketa korisnicima smještaja za beskućnike u tzv. „Visu II”, u suradnji sa župnim Caritasom Župe svetog Mihajla Lapad. Također, podijeljeni su pokloni iznenađenja samohranim majkama iz Caritasove baze korisnika.

Kao sredstvo odgoja i poticanja najmlađih na razmišljanje o siromaštvu, u suradnji s Dječjim vrtićem Palčica, organizirane su radionice na kojima su odgojiteljice djeci čitale priče i pokazivale vizualne sadržaje prigodne tematike. Djeca su potom iznosila svoja razmišljanja o siromaštvu, pomaganju i dijeljenju s drugima koje su pretočili i u crteže.

U radionicama su sudjelovala djeca Mješovite skupine II i III, odgojiteljica Ane Pasqualicchio, Bernardine Musladin Jakovljević, Vanje Barbir i Ive Vukas.

Radovi su izloženi u katedrali Gospe Velike te su se mogli pogledati nakon središnjeg misnog slavlja u 18 sati, koje je predslavio delegat s ovlastima generalnog vikara Dubrovačke biskupije, don Hrvoje Katušić.

„Siromahe ne trebamo gledati kao izdvojene od nas, nego ih znati prepoznati svaki dan, ljubiti i prihvaćati. Papina poruka »Siromaha svagda imate uza se« znači da u svakom vremenu, mjestu i obitelji ima i bit će onih kojima je potrebna pomoć, a mi trebamo tražiti način da im pomognemo’’ - istaknuo je propovjednik.

Uz poziv da ne pomažemo distancirano, primjerice, samo uplatom na račun Caritasa, istaknuo je da je potrebno ići do potrebitih i donijeti im nadu. ‘’Ne znači da će im od tog našeg dolaska biti lakše, ali ono što mi možemo je donijeti ljubav i nadu. Na to je pozvan Caritas i djelatnici, ali i svi mi, u našem gradu, školama i ulicama. Vjernik je onaj koji nikad ne gubi nadu’’ - bila je poruka don Hrvoja Katušića, koju je uputio uz čitanje nekoliko dječjih misli:

Moreno (4 godine i 7 mjeseci): „Siromašan si kad si tužan i kad plačeš i kad nemaš kuću. Siromašnima bi trebali dati ogromnu kesu jabuka, breskvi i čokolade. Onda više ne bi bili tužni’’.

Vito (5 godina i 3 mjeseca): „Mislim da je siromaštvo daleko jer ga ne vidim. Siromašnima ljudi donose hranu i vodu, a trebaju im prijatelji. Ja im ne bih mogao pomoći jer je to teško. Siromašnoj djeci bih dao svoje igračke. Igračke svakoga razvesele’’.

Svi radovi, razmišljanja i riječi odgojitelja, uz isječke Papine poruke upućene povodom Svjetskog dana siromaha, pretočeni su u knjižicu pod naslovom „Siromaštvo iz dječje perspektive’’ koje su svi vjernici mogli uzeti nakon razgleda izložbe na panoima pri dnu Katedrale Gospe Velike.Izloženi radovi će se moći pogledati još kroz ovaj tjedan.

Istaknimo kako će prikupljana milostinja ove nedjelje na Misama u Dubrovačkoj biskupiji biti usmjerena za pomoć siromašnima, putem župnih te biskupijskog Caritasa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.