Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Caritasu Dubrovačke biskupije 200 tisuća kuna za bolje skladištenje donacija

12.01.2023.

14:36

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Caritasu Dubrovačke biskupije 200 tisuća kuna za bolje skladištenje donacija

Caritasu Dubrovačke biskupije 200 tisuća kuna za bolje skladištenje donacija

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija / -

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković potpisala je ugovor s ravnateljicom Caritasa Dubrovačke biskupije Sanjom Šanje vrijedan 200 tisuća kuna. Riječ je o sredstvima iz Programa potpore posrednicima u lancu doniranja hrane čiji je cilj ojačati infrastrukturne kapacitete u svrhu stvaranja osnovnih preduvjeta za povećanje količina donirane hrane.

Time se doprinosi smanjenju otpada od hrane te povećanju prehrambene sigurnosti siromašnijih skupina stanovništva. Dobivena sredstva Caritas Dubrovačke biskupije uložit će u kvalitetnije opremanje infrastrukture i prostora namijenjenih skladištenju hrane i potrepština.

Nakon potpisivanja ugovora, ministrica Vučković istaknula je kako je i ovaj Program jedan od načina smanjivanja otpada od hrane, kao i pomoći Vlade usmjerene prema financijski ugroženijim skupinama društva.

‘Na raspolaganju upravo u ovom segmentu imamo oko 32 milijuna kuna, no ne znači da, ukoliko uvidimo potpore, ta sredstva nećemo i povećavati. Cilj nam je stvoriti jednu nacionalnu banku hrane, kroz naše posrednike, kroz potporu njima, a sve s jednim plemenitim i nadasve korisnim ciljem. Nacionalni program oporavka i otpornosti nudi brojne mogućnosti i ja vas sve ovdje zajedno pozivam na nastavak dobre suradnje i nastavak razvoja i pripreme projekata’, poručila je ministrica Marija Vučković.

U prostorima Dubrovačko-neretvanske županije, ministrica Marija Vučković, župan Nikola Dobroslavić i zamjenik župana Joško Cebalo sa suradnicima potom su održali i radni sastanak s načelnicima općina Konavle i Mljet Božom Lasićem i Đivom Marketom te predstavnicom Zavoda za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku Marom Marić.

I na ovom radnom sastanku riječi je bilo o nastavku realizacije iznimno važnog projekta komasacije Konavoskog polja, potom mogućnostima stvaranja poljoprivrednog zemljišta na otoku Mljetu, kao i temi Centra za agrume u dolini Neretve u kojem bi se udruživanjem znanstvenih kapaciteta i zajedničkom suradnjom i ulaganjem realizirao vrijedan projekt kojem je cilj pružiti stručnu i tehnološku potporu tamošnjim poljoprivrednicima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.