Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Centar za karijere mladih održao panel o ženskom poduzetništvu

10.03.2021.

14:46

Autor: Radio Dubrovnik

Centar za karijere mladih Dubrovnik

Centar za karijere mladih Dubrovnik

Foto: - / -

Razlikuje li se žensko od muškog poduzetništva? Koji su najveći izazovi u pokretanju vlastitog posla? Što je korona donijela našim lokalnim poduzetnicima? Sve su to pitanja na koja su tijekom rasprave odgovorile poznate i uspješne poduzetnice.

Maja Čebulc, osnivačica prve privatne ljekarne u Dubrovniku već 1993. godine i dobitnice Nagrade za poduzetnicu godine 2018, Martina Pavleković, vlasnica agencije za vjenčanja Yes I Du, i Ana-Marija Bujić, poznata po ukusnim jelima koje nam predstavlja putem svojih društvenih mreža, kuharica, ali i u svojem restoranu Pantarul.

Da nijedan početak nije lagan slažu se sve poduzetnice, no ističu kako je potrebno slijediti svoje ideje i biti spreman na puno rada, odricanja, ali na kraju i zadovoljstva. Podrška bliskih ljudi, posebno obitelji je važna i poželjna jer granica između privatnog i poslovnog rijetko kad postoji baš kao što je rijetko kad moguće uzeti predah i u potpunosti se odmaknuti.

Poduzetništvo je poput „plivanja delfin stilom“, u jednom trenutku uzmete predah, a već u drugom ste ispod površine i trebate snažan zamah da biste išli naprijed. Trenutno je posebno izazovno ići naprijed jer korona nikome ne donosi ništa puno dobroga. Ponekad se čini kao da neke branše, poput farmacije donosi profitiraju, no nije tako. Ponovno je potrebno pronaći rješenja, ići naprijed i naći način da se prilagodiš. Dinamika u poduzetništvu nikad ne izostaje.

Bilo u pandemiji ili bez nje puno je toga što se ne vidi na van, a što je potrebno odraditi i ispuniti na dnevnoj bazi.

Sudionice panela to ne vide kao prepreku već ističu kao nešto čega treba biti svjestan kada odlučiš pokrenuti svoj posao. Bitno je raditi nešto što će te, unatoč svim izazovima, na kraju dana veseliti.

Kada je riječ o muškom i ženskom svijetu smatraju kako je najbitnije kakva je osoba, bez obzira na spol. Ne vide žensko poduzetništvo kao nešto što je potrebno izdvajati. Puno bitnije je staviti fokus na to da se mlađe generacije uče kako određeni poslovi nisu isključivo muški ili ženski.

Nakon izlaganja inspirativnih priča zaključuju kako ne postoji prokušana formula za uspjeh. Bitna je ideja i vjera u nju, puno rada, a nikako ne smije izostati ni dobar networking.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.