Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Čestitke dobrovoljnim darivateljima krvi

14.06.2016.

08:16

Autor: Adriana Tomašić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetski dan darivatelja krvi, 14. lipnja obilježava se svake godine kako bi se ukazalo na važnost dobrovoljnog, neplaćenog i redovitog davanja krvi. Taj dan ujedno je prigoda za zahvalu i odavanje počasti svim darivateljima krvi koji diljem svijeta spašavaju ljudske živote.

Pod okriljem Svjetske zdravstvene organizacije globalna kampanja Svjetskog dana darivatelja krvi održava se u 2016. godini pod sloganom „Krv nas sve povezuje". 

Četvrtina čovječanstva može doći do sigurnih doza krvi i krvnih pripravaka koji se prikupljaju po načelima: dobrovoljnosti, anonimnosti, besplatnosti i solidarnosti, dok se za tri četvrtine stanovništva krv osigurava rodbinskim i prijateljskim davanjem i plaćanjem davateljima krvi. Navedena načela prva je 1948. godine prihvatila Liga društava Crvenog križa, današnja Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, a podržala Svjetska zdravstvena organizacija, koja je ponovno istaknula njihov značaj nakon pojave AIDS-a, zbog širenja ove bolesti putem krvi koja se uzimala od plaćenih davatelja. Prema definiciji, dobrovoljni davatelj krvi je osoba koja daruje krv, plazmu ili stanične dijelove krvi po svojoj slobodnoj volji i za to ne prima nikakvu naknadu, ni novčanu, niti na način koji se može smatrati zamjenom za novac. Krv može dati svaka osoba dobrog zdravlja u dobi od 18 do 65 godina i u dobi od 65 do 70 godina ako krv daje jednom do dva puta godišnje. Žene smiju davati krv tri puta, a muškarci četiri puta godišnje. Prije svakog davanja krvi radi se liječnički pregled svakog pojedinog darivatelja. Davanje krvi (450 mililitara ili jedna doza krvi) traje desetak minuta, nakon čega slijedi odmor od 30 minuta i zahvalni obrok. Davanjem krvi ne ugrožava se zdravlje, već se, dapače, kontrolira zdravstveno stanje darivatelja krvi. Za vrijeme davanja krvi darivatelj je pod kontrolom zdravstvenog radnika, a svi podaci i rezultati testiranja su liječnička tajna. U Hrvatskoj se godišnje prikupi oko 180.000 doza krvi jer približno 100 tisuća osoba godišnje daruje krv, od čega je 30 posto žena i 70 posto muškaraca.


Od 1953. godine, 25. listopada obilježava se Dan darivatelja krvi u Hrvatskoj, a na dan kada je u Željezari Sisak u organizaciji Crvenog križa održana prva akcija dobrovoljnog davanja krvi - do tada su se potrebe za krvi osiguravale od plaćenih davatelja, članova obitelji ili prijatelja. Hrvatski Crveni križ se svakako smatra utemeljiteljem i promotorom dobrovoljnog davanja krvi u Hrvatskoj.


Povodom Svjetskog dana darivatelja krvi - 14. lipnja Hrvatski Crveni križ svim darivateljima krvi upućuje iskrene čestitke i zahvaljuje na darovanoj krvi, čime su pomogli liječenju i spašavanju ljudskih života.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.