Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

15:02 / 27.05.2022.

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Četiri dekanata Dubrovačke biskupije prikupila 100.000 kuna vrijednu donaciju Ukrajini

Četiri dekanata Dubrovačke biskupije prikupila 100.000 kuna vrijednu donaciju Ukrajini

Četiri dekanata Dubrovačke biskupije prikupila 100.000 kuna vrijednu donaciju Ukrajini

Foto: Dubrovačka biskupija / -

Pomoć prikupljena u četiri dekanata Dubrovačke biskupije za stanovništvo pogođeno ratnim stradanjima krenula je danas, 27. svibnja putem konvoja Hrvatskog Caritasa iz Zagreba prema Ukrajini.

U sklopu kontinuirane pomoći stanovništvu Ukrajine pogođenom ratom u nedjelju, 8. svibnja na župama Konavoskog, Stonskog, Pelješkog i Korčulanskog dekanata, u koordinaciji s Caritasom Dubrovačke biskupije, provodila se akcija ‘’Pomoć za Ukrajinu’’. Cilj je bio prikupiti novčana sredstava za kupovinu hrane i higijenskih potrepština za stanovnike Ukrajine koji su ostali u svojoj zemlji te se nalaze u velikoj potrebi u skloništima u bombardiranim gradovima.

‘’Akcija je bila više nego uspješna i od srca zahvaljujemo župnicima i svim vjernicima na još jednom odazivu i otvorenosti srca za pomoć braći i sestrama u velikoj potrebi. Od svih njihovih prikupljenih sredstava kupili smo 8 paleta hrane – namirnica i gotovih konzerviranih jela te higijenske potrepštine, u vrijednosti preko 100.000 kn te ih pridružili konvoju pomoći Hrvatskog Caritasa upućenom ravno u Ukrajinu, najpotrebitijima koji se nalaze u skloništima,’’ poručili su iz Caritasa Dubrovačke biskupije

Od prikupljenog novca u četiri dekanata Dubrovačke biskupije kupljeno je 8 paleta ukupne težine 3.719 kg koje sadrže prehrambene proizvode poput graha, vafli, mesnog nareska, kompota i sirupa, gotovu konzerviranu hranu te higijenskih potrepština poput vlažnih maramica i toalet papira i sl. Putem konvoja Hrvatskog Caritasa pomoć je u petak, 27. svibnja krenula prema Ukrajini gdje će biti isporučena nacionalnom ukrajinskom Caritasu Spes u Mukačevu, koji sve darovano distribuira po skloništima bombardiranih gradova, na istok i jug zemlje.

Ovo je drugi put da se Caritas Dubrovačke biskupije priključio ovakvoj vrsti pomoći te poslao palete osnovne hrane u Ukrajinu. Prvi put poslano je bila donacija učenika Osnovne škole Lapad, okupljenih u ‘’Lapadsko srce’’.

Također, biskupijski Caritas skrbi o izbjeglicama iz Ukrajine. U suradnji s katedralnom župom Velike Gospe u katedralnoj kući u Slanome pružen je smještaj jednoj skupini, a svim izbjeglicama koje se nalaze na smještaju u Dubrovniku i koji zatraže pomoć, pomaže se mjesečnim paketima hrane, donacijama odjeće te voća i povrća.

Svi koji žele mogu pomoći svojom donacijom u opskrbljivanju paketima hrane izbjeglica u Dubrovniku, a to je moguće učiniti uplatom donacije na Caritasov račun: IBAN: HR8024070001100367971 s opisom uplate: Donacija za izbjeglice iz Ukrajine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.