Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

CGO Lučino Razdolje osnažen zaključkom Županijske skupštine

08.07.2020.

15:32

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

Tematska sjednica Županijske skupštine na temu Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdoblje održana je danas u Orašcu. U uvodnom obrazloženju zahtjeva za održavanjem sjednice vijećnik Pero Jerković iznio je Zaključak kojim se predlaže da Županijska skupština prihvati kako se protivi CGO LR.

Pod uvjetom, odnosno prije nego se usvoji pojedini uvjeti poput ranije uspostave kružnog gospodarenja otpadom, razmotri planirana MBO tehnologija, obavi novo trasiranje podzemnih voda…

Ante Šeparović ispred Odbora za zaštitu okoliša i prostornog uređenja istaknuo kako su razmatrana dva prijedlog zaključka, onaj oporbe i županov te je prihvaćen samo županov, koji ga je i obrazložio.

Župan Dobroslavić rekao je i kako Zaključak koji je predložila oporba nije konzistentan i ne može biti prihvaćen.

”On nije ni pravovremen, a CGO LR je projekt i ove Županijske skupštine. Mi smo predložili drugačiji Zaključak koji ističe kako je Centar nužna sastavnica ukupnog sustava gospodarenja otpadom u DNŽ i RH. Ovaj projekt ima Studiju utjecaja na okoliš kao i Studiju izvodljivosti koja je prošla provjeru JASPERS-a i on je dobio 70 posto bespovratnih sredstava iz Fondova EU. Dakle prvo je potpisan ugovor na iznos od 287 milijun kuna s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike, a nedavno i s Fondom za zaštitu okoliša ugovor na iznos od 81 milijun kuna”, rekao je župan Dobroslavić te dodao kako će se u CGO LR obrađivati 40 posto otpada, dok će se ostatak morati sortirati i obraditi u jedinicama lokalne samouprave.

”Projekt je sukladan hrvatskim i europskim propisima i mora se dovesti do kraja. Što nam je alternativa, Grabovica? Molim vas budite na razini ovog predstavničkog tijela Dubrovačko-neretvanske županije”, rekao je župan.

Maro Kristić je projekt nazvao ”građenjem kuće od krova” rekavši kako nije moguće samo obraditi 40 posto otpada, na što je župan Dobroslavić odgovorio kako je cijela inicijativa besramna i zapravo politiziranje.

Davor Penić je istaknuo kako je sjednica inicirana jer ”sustav zbrinjavanja otpada u županiji u cjelini na adekvatnoj razini”.

Rekao je kako smatra da javnost nije senzibilizirana na potrebu razdvajanja otpada i čuvanja okoliša, a nisu očišćena ni divlja odlagališta.

”Ova sjednica je provociranje svakog od nas da učini što može da stanje bude bolje”, rekao je Penić te dodao kako su nekoliko elaborata unutar postojećih Studija dobro napravljeni.

Marko Giljača je istaknuo kako su ulazni parametri u Studiji izvodljivosti pogrešni, rekavši kako su Centri u Rijeci i Puli primjeri da je cijena zbrinjavanja otpada 100 posto veća nego u Studiji.

Zaključak koji je predložio župan usvojen je većinom glasova.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.