Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Cijena doma za starije i nemoćne u Gružu bit će jednaka onoj na Grudi

22.09.2022.

07:47

Autor: Radio Dubrovnik

Dom za starije Gruž

Dom za starije Gruž

Foto: Grad Dubrovnik / -

Gradonačelnik Mato Franković obišao je gradilište projekta rekonstrukcije hotela Gruž u dom za starije i nemoćne osobe – tipa hotel, gdje su u tijeku završni radovi na projektu gradnje prvog doma umirovljenika u Dubrovnika nakon 51 godinu.

Izrazio je zadovoljstvo napretkom radova te je najavio kako bi, nakon unutarnjeg uređenja, dom prve korisnike trebao primiti do Božića.

Nakon završetka procesa izgradnje i ishođenja uporabne dozvole, slijedi opremanje i namještanje prostora, kazao je gradonačelnik prilikom obilaska.

- Osnovali smo ustanovu Ragusa za starije i nemoćne osobe. Ono što će navedena ustanova u skoroj budućnosti imati za zadatak je preuzeti ovaj objekt i upravljati s njim. Kako sad imamo privremenu ravnateljicu, treba provesti javni natječaj za ravnateljicu ili ravnatelja Doma umirovljenika i u konačnici treba odraditi i potrebna zapošljavanja sukladno svim standardima koje ova ustanova mora u budućnosti zadovoljiti. Sve to nas čeka u nadolazećim mjesecima, ja vjerujem da ne dalje od Božića da ćemo sve riješiti i da ćemo zapravo u tim nekim okvirima i raspisati natječaj za primanje prvih korisnika Doma umirovljenika u Gružu.

Na temu cijene budućeg doma, gradonačelnik Franković istaknuo je da objekt ne može biti dio Mreže domova.

- Cijena će biti identična cijeni Doma umirovljenika na Grudi i neće oscilirati u odnosu na to. Dakle, neće biti ni viša ni niža od one koju plaćaju korisnici na Grudi. Vrlo važno je istaknuti naravno i za buduće korisnike, da u ovom prvom koraku obzirom na kapacitete i gabarite ovog doma, on ne može biti dio Mreže domova. Međutim, idemo i korak dalje ka krajnjem cilju, a krajnji cilj je otvaranje Doma umirovljenika ispod Opće bolnice Dubrovnik. U trenutku izgradnje tog objekta, vjerujem da će onda i ovaj dio doma postati sastavni dio navedenog doma kako smo to prethodno i planirali kroz osnivanje jedinstvene ustanove. – naglasio je gradonačelnik.

Dogradnjom, nadogradnjom te prenamjenom zgrade koja je dovršena, od zadanog objekta dobiven je koristan i udoban prostor podijeljen na pet etaža predviđen za smještaj 48 umirovljenika u 32 smještajne jedinice. Zadržano je 690 četvornih metara postojeće građevine te je nadograđeno oko 620 četvornih metara dodatnog prostora.

Uz 200 stalnih i 70 dnevnih korisnika budućeg doma umirovljenika kod Opće bolnice za koji je ishođena građevinska dozvola, dom u Gružu značajno će podignuti kvalitetu i dostojanstvo života stanovnika Grada Dubrovnika treće životne dobi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.