Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Čiji su džemovi, pekmezi i marmelade najbolji?

28.09.2019.

15:00

Autor: Radio Dubrovnik

DEŠA

DEŠA

Foto: - / -

Dvanaesti po redu Hrvatski festival pekmeza, džema i marmelade otvoren je u petak u srcu Dubrovnika, u organizaciji Udruge Deša – Dubrovnik, društvenog poduzeća DEŠA Pro d.o.o. u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom – županijskom komorom Dubrovnik.

Na Držićevoj poljani u prekrasnim nošnjama, svoje proizvode prezentiralo je 20-ak malih proizvođača slatkih delicija iz cijele Hrvatske. Osim izložbeno prodajnog karaktera manifestacije, organizirano je i ocjenjivanje proizvoda u četiri kategorije: za najbolji pekmez, marmeladu, džem i extra džem.

Stoga su naši vrijedni partneri Zavod za mediteranske kulture, Sveučilišta u Dubrovniku, proteklog tjedna imali pune ruke posla, proveli su analize pristiglih uzoraka voćnih proizvoda svrstanih u četiri kategorije: džem, ekstra džem, pekmez i marmelada. Po propisanim metodama određivani su im udjeli ukupnih šećera, kao osnovnog parametra koji je propisan Pravilnikom o voćnim džemovima, i pH vrijednost.

Peteročlana stručna komisija je u Laboratoriju za senzorna ispitivanja Zavoda za mediteranske kulture kušala i ocijenila svaki uzorak, a nagrađeni su proizvodi iz sve četiri kategorije koji su senzorski najbolje ocjenjeni i koji su zadovoljili propisane kriterije.

Medalje su dodijeljene po kategorijama džem, ekstra džem, pekmez i marmelada. Od ukupno 46 primljenih uzoraka sljedeći su uzorci ocijenjeni najboljima:

Kategorija DŽEM
ZLATNA MEDALJA
Džem od suhe smokve OPG Suzana Mihac, Velika Gorica
SREBRENA MEDALJA
Džem trešnja OPG Fani Pjević, Župa dubrovačka
Džem pipun s limunom OPG Ivica Matijević, Koločep
BRONČANA MEDALJA
Džem marelica OPG Halambek, Staro Petrovo selo

Kategorija EKSTRA DŽEM
ZLATNA MEDALJA
Ekstra džem od dubrovačke ljute naranče Deša Pro d.o.o., Dubrovnik

SREBRENA MEDALJA
Ekstra džem smokva OPG Protić Sanja, Blato

BRONČANA MEDALJA
Ekstra džem limun OPG Protić Sanja, Blato

Kategorija PEKMEZ
ZLATNA MEDALJA
Pekmez marelica OPG Ivica Matijević, Koločep

SREBRENA MEDALJA
Pekmez od šljive Zadruga Provita, Prozor - Rama

BRONČANA MEDALJA
Pekmez od šipka Zadruga ProVita, Prozor - Rama

Kategorija MARMELADA
ZLATNA MEDALJA
Marmelada naranča OPG Ivica Matijević, Koločep

SREBRENA MEDALJA
Marmelada klementina OPG Ivica Matijević, Koločep

BRONČANA MEDALJA
Marmelada narančin OPG Fani Pjević, Župa dubrovačka

 

"Čestitamo svim sudionicima i pobjednicima! Ukoliko želite probati najbolje pekmeze, džemove i marmelade dođite na Držićevu poljanu ( iza Katedrale), Festival traje do nedjelje do 17 sati, a organiziran je uz financijsku podršku Grada Dubrovnika, Dubrovačko neretvanske županije i Turističke zajednice Dubrovnik", poručuju iz Deše.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.