Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

"Čuvajmo otok!": Na Lastovu u svega nekoliko dana podijeljena prva tura pepeljara za plaže

08.08.2022.

11:19

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

"Čuvajmo otok!": Na Lastovu u svega nekoliko dana podijeljena prva tura pepeljara za plaže

"Čuvajmo otok!": Na Lastovu u svega nekoliko dana podijeljena prva tura pepeljara za plaže

Foto: TZO Lastovo / -

Na Lastovu je u svega nekoliko dana podijeljena prva tura pepeljara za plaže u akciji Turističke zajednice Općine Lastovo "Čuvajmo otok! Let's protect the island!", što ukazuje i na potrebu i na motiviranost pojedinaca da pridonesu brizi o otoku. TZO Lastovo distribuciju nastavlja na ovotjednom festivalu „Lastovo – otok glazbe“ koji počinje u četvrtak, a nadalje dok god bude postojala potražnja.

Lastovski arhipelag, kao i slične otočne zajednice, ali i čitava obala, izložene su pojačanoj proizvodnji otpada u turističkoj sezoni, a od sustavne regulacije i zbrinjavanja smo, uz rijetke iznimke, još prilično daleko. Lastovo je izloženo i pojačanom priljevu uglavnom plastičnog otpada koji dolazi morem, tako da je kontinuirano čišćenje obale nužnost, a dodatno zagađivanje velika šteta za krhki okoliš parka prirode.

Opušci cigareta uglavnom su napravljeni od plastike, a ne od razgradivog pamuka što još uvijek misli dobar dio pušača, i njih 4,5 bilijuna godišnje na svijetu najveći su pojedinačni zagađivač mora i oceana. Truju ptice, mikroplastika u koju se raspadnu u moru, ali i arsen, nikotin i olovo, truje ribe, a konačno i sve nas. Fragmenti opušaka nađeni su u želucima oko 70 posto ptica i 30 posto morskih kornjača, jer ih lako zamijene za hranu. Iako, naravno, naš pojedinačni doprinos neće riješiti globalno zagađenje, pridonijet će njegovu rješavanju pa – zašto ne bismo skupili opuške barem za sobom? Uostalom, nikome, pa ni pušačima, nije drago staviti glavu na ručnik kraj hrpe čikova, niti jesti zatrovanu ribu.

Praktične višekratne pepeljare možete uvijek nositi sa sobom i prazniti ih tamo gdje treba. Dok god smo pušačka kultura, možemo barem na ovaj način umanjiti štetu koju činimo. Hvala svakome tko ne baca opuške po našim obalama i šumama!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.