Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Cvjetnicu Velolučani provode u svojim domovima sa svojim obiteljima

05.04.2020.

15:49

Autor: Radio Dubrovnik/Tonči Donjerković

Ivo Cagalj/PIXSELL

Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / -

Današnji kršćanski blagdan Cvjetnice Velolučani provode u svojim domovima sa svojim obiteljima. Uobičajenih vjerničkih okupljanja nije bilo, naravno zbog poznatih okolnosti vezanih za pandemiju koronavirusa.

U normalnim okolnostima jutros bi se ispred crkve gospe od Zdravlja okupili vjernici s maslinovim grančicama u rukama, koje bi blagoslovio mjesni župnik. Nakon toga bila bi upriličena velika procesija koja bi prošla središtem Vele Luke do župne crkve svetog Josipa u kojoj bi potom bila služena blagdanska misa.

Ovoga puta nažalost taj lijepi velolučki običaj izostao je zbog više sile.

Na sličan način Cvjetnicu obilježavaju vjernici susjednih korčulanskih župa – u Blatu i Smokvici.

Svi oni čekaju bolje dane, koji će sigurno doći, a tada će svakodnevni život otočana opet ići uobičajenim tijekom s svim njegovim lijepim trenucima, pa tako i vjerničkim okupljanjima i obredima, kao i ostalim tradicijskim običajima koji upotpunjuju život ljudski čineći ga ljepšim, ugodnijim i zanimljivijim, drugim riječima mnogo sadržajnijim od trenutnog, koji je ipak privremenog karaktera.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.