Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Dan dubrovačkih branitelja i 25 godina obrane Dubrovnika

06.12.2016.

10:00

Autor: Adriana Tomašić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dubrovčani dobro pamte 6.-ti prosinca 1991. godine, kada je srpsko-crnogorski agresor napao njihov grad. 25 godina poslije odaju počast hrvatskim braniteljima poginulima u Domovinskom ratu na jugu Hrvatske te obilježavaju Dan dubrovačkih branitelja.

Napad agresorske vojske, tog petka 1991., počeo je u ranim jutarnjim satima, a od zore se po Dubrovniku pucalo s kopna i mora. Devetnaest poginulih, deseci ranjenih, a broj projektila koji je pao na Dubrovnik i staru povijesnu jezgru mjerio se u tisućama. Oštećeno je više od 460 zgrada, a tijekom agresije na Dubrovnik i okolicu, u ratu je poginulo više od 300 branitelja i civila, dok je više od 30 tisuća ljudi bilo primorano napustiti svoje domove. Materijalna šteta bila je neprocjenjiva. Za ratne zločine prilikom napada na Dubrovnik (napada na civile i civilne objekte) u posljednjih 25 godina osuđene su samo dvije osobe, bivši general JNA, Pavle Strugar, i njemu podređeni komandant Miodrag Jokić, i to pred međunarodnim sudom - Haškim tribunalom. 

Nakon druženja branitelja u tvrđavi Imperijal na Srđu i polaganja cvijeća i paljenje svijeća kod Križa na Srđu, te mimohoda Gradske glazbe Dubrovnik i Dubrovačkih mažoretkinja u Kazalištu Marina Držića održana je svečana akademija, potom u gradskoj luci ceremonija polaganja vijenca u more i odavanje počasti stradalim pomorcima i braniteljima, spomen na stradale branitelje Sustjepana, polaganje vijenaca i paljenje svijeća na groblju u Sustjepanu. Svečana sveta misa zadušnica za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom bit će služena u 18 sati u dubrovačkoj katedrali. Uz predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, gradonačelnika Dubrovnika Andra Vlahušića i župana Dubrovačko neretvanskog na svečanoj akademiji govorili su general Nojko Marinović, dubrovački branitelj Ivo Lučić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov, ministar branitelja Tomo Medved i izaslanik predsjednika Vlade - potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović tijekom jutra susrela se s hrvatskim braniteljima u tvrđavi „Imperijal" na Srđu i odala počast poginulim braniteljima polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća kod Križa na Srđu, te sudjelovala na svečanoj akademiji povodom Dana dubrovačkih branitelja i 25. godišnjice uspješne obrane Grada. U nastavku projekta „Hrvatska čita" kojim Predsjednica Republike promovira kulturu čitanja među djecom i mladima Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović će, zajedno s djecom u osnovnoj školi Marina Getaldića čitala ulomke iz bajke Ivane Brlić Mažuranić „Ribar Palunko i njegova žena". 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.