Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Dan europskog broja 112 obilježen i u Dubrovniku

12.02.2019.

11:07

Autor: Radio Dubrovnik

PU dubrovačko-neretvanska

PU dubrovačko-neretvanska

Foto: - / -

Povodom Dana europskog broja 112, koji se tradicionalno obilježava 11. veljače, predstavnici Područnog ureda Dubrovnik, odnosno Županijskog centra 112, zajedno s predstavnicima policije, JVP Dubrovački vatrogasci i HGSS-a posjetili su Dječji vrtić „Škatulica”, a zatim i Dječji dom Maslina.

Tijekom jutra, u toploj i opuštenoj vrtićkoj atmosferi, djevojčicama i dječacima predškolskog uzrasta predstavljena je uloga i značaj jedinstvenog broja za žurne službe 112. Mališani su upoznali predstavnike službi koje djeluju u hitnim situacijama, koji su ih i ovom prigodom podsjetili kako se ponašati u slučaju nesreće ali i u nekim svakodnevnim situacijama kada je potreban oprez da do nesreće ne bi ni došlo.

Djeca nešto starijeg uzrasta s brojem 112 i predstavnicima žurnih službi upoznali su se u Dječjem domu Maslina. Iako im je mnogo toga već bilo poznato, saznali su i ponešto što još nisu znali… kao na primjer da na broj 112 mogu zatražiti pomoć i u drugim zemljama Europske unije, kao i da će tu pomoć dobiti neovisno o jeziku kojim govore. Jednako kao što se ta pomoć za vrijeme turističke sezone, na dnevnoj bazi, pruža strancima u Hrvatskoj.

Predstavnici Policijske uprave dubrovačko-neretvanske iskoristili su prigodu da one najmlađe još jednom podsjete na osnovne mjere sigurnosti u prometu, a one nešto starije na opasnosti koje prijete na društvenim mrežama, različitim oblicima nasilja kojima mogu biti izloženi, te kako u takvim situacijama postupati. Na kraju, u slučaju potrebe, svi znaju na koji broj mogu zatražiti pomoć 112.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.