Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Danas 58. godišnjica međunarodne zaštite Plavca malog i Dingača

13.05.2022.

18:31

Autor: HRT - Radio Dubrovnik/ Joško Jelavić

Ulaganje u vinograde, brendiranje vina i vinski turizam

Ulaganje u vinograde, brendiranje vina i vinski turizam

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Vinogradari i vinari koji na padinama Dingača uzgajaju lozu sorte Plavac mali i od njenog grožđa proizvode vrhunsko vino Dingač ove godine u optimističnijem ozračju obilježavaju 58. godišnjicu njihove međunarodne zaštite.

Dogodilo se to 13. svibnja 1964. godine u Ženevi, tri godine nakon što je Dingač kao prvo vino na prostoru tadašnje Jugoslavije dobilo nacionalnu zaštitu. Dingač je i danas jedino hrvatsko vino pod međunarodnom zaštitom.

Zahvaljujući načinu uzgoja izvorne domaće sorte Plavac mali na jedinstvenim padinama Dingača, pomnoj preradi grožđa i svojim iznimnim svojstvima Dingač je vodeći vinski brand i perjanica vinarstva na Pelješcu, Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Hrvatskoj i s razlogom ga vinski znalci zovu kraljem hrvatskih crvenih vina.

Danas ga u svojim suvremeno opremljenim vinarijama i podrumima proizvode i stavljaju na tržište brojni veći i manji vinari okupljeni u udruzi vinogradara i vinara Dingač u Potomju i poljoprivredna zadruga Dingač i vinarija u tom mjestu koja je bila pokretač njegove nacionalne i međunarodne zaštite.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.