Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Danas je Svjetski dan Crvenog križa

08.05.2020.

14:05

Autor: Radio Dubrovnik

Crveni križ

Crveni križ

Foto: - / -

Diljem svijeta 8. svibnja obilježava se Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, a tim danom u Hrvatskoj započinje i Tjedan Crvenog križa. Ove godine zbog epidemije koronavirusa neće biti tradicionalnih programa obilježavanja na otvorenom.

Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik na ovaj važan datum ipak želi izraziti duboku zahvalnost volonterima koji već oko dva mjeseca neumorno pružaju podršku svim ljudima u potrebi.

"Ovog 8. svibnja nalazimo se fizički udaljeni jedni od drugih, ali bliži smo nego ikad dok hodamo stazom humanosti. Proteklih dana svjedoci smo situacije s kojom se još nismo susreli, koja zahtjeva prilagodbu na nove načine volontiranja, zajedničkog rada i rada u zajednici. Iako naš izravan rad s ranjivim skupinama u potpunosti nije moguć, mi ćemo i dalje nastojati mijenjati živote ljudi, pružajući utjehu i pokazivajući solidarnost na daljinu. Posebno zahvaljujemo darivateljima krvi, koji su se svih ovih dana odazivali na naše akcije darivanja krvi, osiguravajući na taj način funkcioniranje zdravstvenog sustava. Od 17. ožujka do danas, Dubrovački Crveni križ podijelio je 1.728 paketa pomoći, od toga 1.042 paketa hrane, spenze i higijenskih potrepština te 686 paketa lijekova i pomagala. Obišli smo 664 korisnika u 928 obilazaka. Na naše telefone bilo je upućeno 1.700 poziva, prešli smo 7.000 kilometara raznoseći pomoć. U aktivnosti je bilo uključeno direktno 25 volontera i 20 volontera koji su bili u pričuvi. Ostvareno je 1.600 volonterskih sati. Na telefon za psihosocijalnu pomoć bilo je upućeno 250 poziva. Hvala još jednom svim našim volonterima! Vi stvarno mijenjate svijet na bolje!", ističu iz Crvenog križa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.