Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Danas svečano otvorenje obnovljenog Akvarija, predstavlja se i monografija

31.03.2022.

07:01

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Akvarij u Dubrovniku

Akvarij u Dubrovniku

Foto: Institut za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku / -

Institut za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku upriličit će svečano otvorenje preuređenog dubrovačkog Akvarija i predstavljanje monografije "Sedamdeseta godišnjica Instituta u Dubrovniku" danas u 11 sati u Akvariju (Tvrđava svetog Ivana - Kneza Damjana Jude 12).

Dubrovački akvarij za posjetitelje će biti otvoren od 1. travnja u radnom vremenu od 10 do 16 sati svaki dan osim ponedjeljkom.

Dio dubrovačkog Akvarija u Tvrđavi svetog Ivana renoviran je u sklopu projekta EXChAngE (Explore Cross-border Aquatic Biodiversity).

Riječ je o projektu koji razvija novi prekogranični turistički proizvod – Plavu kartu, koji omogućuje posjete novim tematskim rutama: Dubrovnik i Akvarij (HR), Kotor i Akvarijum Boka (CG), Vodena staza Hutovo Blato, kao i Stari most u Mostaru i rijeka Neretva (BiH) i privlači više turista u tu oblast.

Projekt EXChAngE doprinosi razvoju turizma i očuvanju kulturnog i prirodnog nasljeđa, a u sklopu projektnih aktivnosti renovirana su tri podna bazena - najveći bazeni u dubrovačkom Akvariju.

Vrijednost te investicije je oko 3,5 milijuna kuna. Ukupan budžet projekta EXChAngE je 1.686.047,15 eura, a iznos koji je sufinanciran sredstvima Europske unije je 1.433.140,05 eura.

Monografija Sedamdeseta godišnjica Instituta u Dubrovniku pripremljena je u povodu sedamdesete obljetnice utemeljenja Instituta koja je svečano obilježena u travnju 2019. godine. Vrijedno znanstveno djelo predstavlja Institut u Dubrovniku od početaka do danas te njegovu ulogu u znanstvenoj zajednici i društvu općenito.

„Imajući u vidu da je Jadransko more, a poglavito otvoreno more južnoga Jadrana ekosustav koji značajno utječe na njegov preostali dio, još uvijek nedovoljno istraženi dio Hrvatske, pred nama i nasljednicima još je puno posla. Potreba za takvim istraživanjima posebno je naglašena u uvjetima klimatskih i drugih promjena koje su, velikim dijelom, posljedica ljudskog djelovanja", ističu u predgovoru monografije urednici prof. dr. sc. Nenad Jasprica i dr. sc. Mirna Batistić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.