Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

"Dani otvorenih vrata EU projekata": Akcija čišćenja otpada na ušću Neretve

25.11.2021.

15:40

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

Povodom obilježavanja Svjetskog dana djece, a u sklopu manifestacije "Dani otvorenih vrata EU projekata", na ušću Neretve održana je eko akcija čišćenja otpada iz mora u organizaciji ureda EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije kojeg vodi Regionalna agencija DUNEA.

U akciji su, uz učenike i ravnateljicu Srednje poljoprivredne i tehničke škole u Opuzenu, sudjelovali i predstavnici DUNEE, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije kao i stručnjaci udruge BIOM.

Kroz događanje se prezentirao COASTING PLUS projekt, te nulta stopa onečišćenja kao jedan od ciljeva unutar Europskog zelenog plana. Učenicima su održane i kratke edukacije o Ušću Neretve, kao i o problematici onečišćenja mora plastikom. Nakon edukativnih aktivnosti i same akcije čišćenja, učenici su se uz stručno vodstvo okušali u promatranju ptica.

Događanje je podržala i Čistoća Opuzen koji su se pobrinuli za uklanjanje i zbrinjavanje prikupljenog otpada.

Održana eko akcija samo je dio aktivnosti u sklopu manifestacije „Dani otvorenih vrata EU projekata“ čime se Hrvatska i ove godine uključila u širu kampanju koju provodi Europska komisija pod nazivom “Europe in My Region“, a čiji je cilj potaknuti građane da otkriju i nauče više o projektima koje Europska unija financira diljem Europe.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.