Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Delegacija Grada Dubrovnika u Koloni sjećanja u Vukovaru

18.11.2022.

21:50

Autor: Radio Dubrovnik

Delegacija Grada Dubrovnika u Koloni sjećanja u Vukovaru

Delegacija Grada Dubrovnika u Koloni sjećanja u Vukovaru

Foto: Grad Dubrovnik / -

Izaslanstvo Grada Dubrovnika sudjelovalo je u Vukovaru, gradu prijatelju i mjestu posebnog domovinskog pijeteta, u obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Delegacija Grada Dubrovnika u sastavu - predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brnin, pročelnica za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž i pročelnica za kulturu i baštinu Julijana Antić Brautović, sudjelovala je u tradicionalnom Križnom putu, 5,5 kilometara dugoj Koloni sjećanja vukovarskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.

Uoči Dana sjećanja, u četvrtak navečer, predstavnici Grada Dubrovnika sudjelovali su uz predstavnike grada prijatelja, predvođene gradonačelnikom Ivanom Penavom, ali i brojne Vukovarce u komemorativnom programu paljenja svijeća i molitvi za žrtve Domovinskog rata u dvorištu nacionalne memorijalne bolnice „Dr. Juraj Njavro“.

Na današnji dan prije 31 godinu slomljena je obrana grada na Dunavu nakon opsade duge 87 dana. Bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza 1991., a završila 18. studenoga 1991. slomom obrane grada. Vukovar je branilo oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde i policije, te dragovoljaca HOS-a, ustrojenih u legendarnu 204. vukovarsku brigadu.

Tijekom agresije u Vukovaru je, prema podacima Hrvatskog sanitetskog stožera, do 19. studenoga 1991. poginulo 450 branitelja i 1350 civila, od toga 86 djece. Bez jednog ili oba roditelja ostalo je 858 djece, ranjeno je više od 2500 ljudi, mnogi su zatočeni i odvedeni u neki od srpskih koncentracijskih logora, a nakon okupacije 18. studenoga 1991. bila je nepoznata sudbina 2630 osoba. Tijekom i nakon procesa mirne reintegracije otkriveno je više od 50 masovnih grobnica u gradu i okolici iz kojih su ekshumirani brojni posmrtni ostaci.

Vlada RH donijela je 2020. godine Zakon o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.