Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Desetorici kazne zbog točenja alkohola maloljetnicima

07.03.2013.

15:12

Autor: Silva Capurso

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prema izviješću iz policijske uprave na dubrovačkom području je u deset slučajeva utvrđena prekršajna odgovornost osoba koje se usluživale odnosno dopuštale konzumiranje alkohola maloljetnim osobama u ugostiteljskim objektima.

U sklopu aktivnosti usmjerenih na prevenciju rizičnih ponašanja mladih, policija kontinuirano, posebno u dane vikenda, samostalno ili u suradnji s državnim inspektoratom provodi nadzor ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja poštivanja zakonske odredbe koja se odnosi na usluživanje alkoholnih pića maloljetnim osobama.
Prema izviješću iz policijske uprave na dubrovačkom području su tijekom provođenja spomenutih ciljanih aktivnosti policijski službenici tijekom veljače u ukupno deset slučajeva utvrdili prekršajnu odgovornost osoba koje se usluživale odnosno dopuštale konzumiranje alkohola maloljetnim osobama u ugostiteljskim objektima. U policiji napominju kako se radi o kršenju odredbe iz čl. 12. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti zbog čega su protiv odgovornih odnosno pravnih osoba tih ugostiteljskih objekata podneseni optužni prijedlozi.  
Za takve prekršaje predviđena je novčana kazna od 5 000 do 15 000 kuna. Spomenuta odredba Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti propisuje zabranu usluživanja, odnosno dopuštanja konzumiranja alkoholnih pića u ugostiteljskom objektu osobama mlađim od 18 godina. Policijski službenici će i dalje samostalno ili u suradnji s državnim inspektoratom nastaviti planirati i provoditi ovakve kontrole, kao i ostale aktivnosti usmjerene na utvrđivanje i procesuiranje svih oblika kažnjivih radnji na štetu ili u vezi  maloljetnih osoba kao što su zabrana prodaje alkoholnih pića i duhanskih proizvoda maloljetnim osobama, poštivanje prometnih propisa, a naročito upravljanje motornim vozilima pod utjecajem alkohola i opojnih droga, zabranjeni noćni izlasci osoba mlađih od 16 godina te sprječavanje štetnih ponašanja maloljetnika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.