Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Dijete u Metkoviću ozlijeđeno pri ispaljivanju petarde

28.12.2020.

12:21

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

U nedjelju 27. prosinca 2020. godine u popodnevnim satima u Metkoviću, zbog nestručnog rukovanja s pirotehničkim sredstvom došlo je ozljeđivanja malodobnog djeteta, izvijestila je Policijska uprava dubrovačko-neretvanska.

U dvorištu obiteljske kuće, dijete u dobi od 10 godina, nestručno je rukovalo s pirotehničkim sredstvom – petardom, koja je eksplodirala u njegovoj ruci, te mu nanijela lakše tjelesne ozljede. Nakon ukazane liječničke pomoći, dijete je upućeno u KBC Split na daljnje preglede.

Provedenim izvidima policijskih službenika Policijske postaje Metković, utvrđeno je da je navedenu petardu djetetu dao njegov otac, čime je počinio prekršaj iz čl. 92. Zakona o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i prometu oružja, te je prekršajno sankcioniran.

"Stoga još jednom upozoravamo sve odrasle da petarde nisu igračke, mogu uzrokovati teške opekline i rastrgnuća. Najčešće je riječ o teškim ozljedama šaka i prstiju, lica i očiju. Ne poklanjajte djeci, a ni drugima, nešto od čega bi mogli nastradati. Uvijek budite uzor djetetu, jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima, pogotovo ako ih vi koristite. Savjetujte djecu da ne diraju neaktivirana pirotehnička sredstva, ne rastavljaju ih i ne pomiču, a u slučaju da ih zapaze neka odmah zatraže vašu pomoć! U slučaju da se ne možete suzdržati od uporabe pirotehničkih sredstava, obvezno proučite upute o načinu rukovanja pirotehničkim sredstvima, uz striktno poštivanje sigurnosne udaljenosti", poručuju iz policije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.