Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

09:21 / 18.11.2020.

Autor: Radio Dubrovnik

Diljem Konavala zapaljeni lampioni u spomen na žrtvu Vukovara

Općina Konavle

Općina Konavle

Foto: - / -

Kako u gradovima i općinama diljem Hrvatske tako su i u Konavlima zapaljeni lampioni u spomen na žrtvu Vukovara, u spomen na sve poginule u Domovinskom ratu, a posebice na ratna stradanja koja je taj grad doživio.

Lampione su zapalili djelatnici i učenici osnovnih škola, kao i predstavnici Općine, na čelu s načelnikom Božom Lasićem i zamjenikom Ivom Radonićem zapalili su lampione na Grudi, u Cavtatu i u Čilipima.

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić rekao je kako je odmah po donošenju prošle godine pozdravio odluku Vlade da se 18. studenog proglasi državnim praznikom, Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Danom sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

”Paljenjem lampiona simbolički dajemo do znanja da možemo oprostiti jer je to ljudski. Ali svi moraju biti svjesni da je jednako ljudski i pamtiti. Narod koji zaboravi svoju prošlost osuđen je da je ponovi, a to ne smijemo i nećemo dopustiti. Sudjelovanje učenika osnovnih škola je krucijalno jer se istina mora naučiti od malih nogu. Domovinski rat je mučan dio naše povijesti, ali je i herojski. Zbog svih onih koji su nam omogućili da se zovemo Hrvatima, zaborav jednostavno nije opcija. Ni nama ni generacijama koje dolaze”, rekao je načelnik Lasić.