Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Diljem Konavala zapaljeni lampioni u spomen na žrtvu Vukovara

18.11.2020.

09:21

Autor: Radio Dubrovnik

Općina Konavle

Općina Konavle

Foto: - / -

Kako u gradovima i općinama diljem Hrvatske tako su i u Konavlima zapaljeni lampioni u spomen na žrtvu Vukovara, u spomen na sve poginule u Domovinskom ratu, a posebice na ratna stradanja koja je taj grad doživio.

Lampione su zapalili djelatnici i učenici osnovnih škola, kao i predstavnici Općine, na čelu s načelnikom Božom Lasićem i zamjenikom Ivom Radonićem zapalili su lampione na Grudi, u Cavtatu i u Čilipima.

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić rekao je kako je odmah po donošenju prošle godine pozdravio odluku Vlade da se 18. studenog proglasi državnim praznikom, Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Danom sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

”Paljenjem lampiona simbolički dajemo do znanja da možemo oprostiti jer je to ljudski. Ali svi moraju biti svjesni da je jednako ljudski i pamtiti. Narod koji zaboravi svoju prošlost osuđen je da je ponovi, a to ne smijemo i nećemo dopustiti. Sudjelovanje učenika osnovnih škola je krucijalno jer se istina mora naučiti od malih nogu. Domovinski rat je mučan dio naše povijesti, ali je i herojski. Zbog svih onih koji su nam omogućili da se zovemo Hrvatima, zaborav jednostavno nije opcija. Ni nama ni generacijama koje dolaze”, rekao je načelnik Lasić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.