Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Do 6. prosinca bit će izgrađene postaje Križnog puta do Srđa, ali i spomenik poginuloj djeci

18.02.2022.

09:53

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Projekt ulaznog portala Križnog puta na Srđu, arhitekt akademik Nikola Bašić

Projekt ulaznog portala Križnog puta na Srđu, arhitekt akademik Nikola Bašić

Foto: Grad Dubrovnik / -

Na sastanku s predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata gradonačelnik Mato Franković izvijestio je o procesima koje je Grad Dubrovnik pokrenuo za izgradnju spomenika braniteljima i spomenika djeci poginuloj u Domovinskom ratu te postajama Križnog puta za Srđ.

U narednom periodu Grad namjerava raspisati dva javna natječaja za izradu likovnih rješenja spomen obilježja. U povjerenstvo za verifikaciju natječajnih programa bit će uključeni i predstavnici braniteljskih udruga, a kako je naglasio gradonačelnik Franković, cilj je do Dana dubrovačkih branitelja 6. prosinca 2022. završiti spomenik poginuloj djeci te odmah nakon toga započeti s radovima na postavljanju spomenika braniteljima.

Ovaj rok postavljen je i za završetak izgradnje postaja Križnog puta na Srđu, koji počinje ulaznim portalom na donjoj postaji na magistrali i penje se serpentinama postojećom memorijalnom stazom, koja će se također urediti. Autor memorijalnog ulaza je arhitekt i akademik Nikola Bašić, a za realizaciju ovog projekta Ministarstvo hrvatskih branitelja obvezalo se osigurati polovicu potrebnog iznosa.

Jedna od tema na sastanku bilo je i financiranje rada udruga. Pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić, sa suradnicima, prezentirao je novi Javni poziv za ove udruge kojim je pojednostavljena prijava i povećan iznos za sufinanciranje projekata i programa te sada ukupno iznosi 280.000 kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.