Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Dobar urod Plavca maloga sivoga u trećoj berbi

20.09.2022.

07:40

Autor: Radio Dubrovnik/ Joško Jelavić

Orebić

Orebić

Foto: HRT - Radio Dubrovnik / -

Ovogodišnja, treća po redu berba Plavca maloga sivoga, koji se prije osam godina počeo pokusno uzgajati na Pelješcu, bila je uspješna s dobrim urodom i grožđem visoke kakvoće.

Tu su specifičnu vinsku sortu u dogovoru i pod stalnim nadzorom dr. sc. Gorana Stunića u Institutu za jadranske kulture u Splitu počeli na ograničenim položajima uzgajati vinarka Marija Mrgudić u Orebiću, na Postupu i Pelješkoj župi i vinar i magistar agronomije Anto Grgurević u janjinskom vinogorju.

U vinogradima Marije Mrgudić ubrano je 4,5 tone, a na položaju Krive njive u Janjini tri tone grožđa sorte Plavac mali sivi od kojeg u svojim vinarijama proizvode poseban tip svjetlijeg vina narančaste boje vrlo cijenjenog i traženog na tržištu.

Plavac mali sivi razlikuje se od Plavca maloga kojem je Pelješac postojbina i njime zasađeno više od 80 posto svih vinograda uključujući i vrhunske položaje na Dingaču i Postupu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.