Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Dobroslavić čestitao Međunarodni dan Civilne zaštite

01.03.2021.

13:59

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Povodom 1. ožujka – Međunarodnog dana civilne zaštite, župan Nikola Dobroslavić i njegov zamjenik – načelnik Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije Joško Cebalo uputili su čestitku pripadnicima operativnih snaga civilne zaštite.

Poštovane pripadnice i pripadnici operativnih snaga civilne zaštite s područja Dubrovačko-neretvanske županije čestitamo vam Međunarodni dan civilne zaštite.

Civilna zaštita na području Republike Hrvatske počela se razvijati u drugoj polovici 19. stoljeća dok se u drugim europskim državama potreba za ustrojem civilne zaštite javila nakon strahovitih stradanja tijekom I Svjetskog rata, a kako bi se umanjile posljedice humanitarne katastrofe koju su iza sebe ostavila ratna zbivanja.

Njezin značaj posebno se istaknuo i na našem području tijekom Domovinskog rata kada su pripadnici civilne zaštite uložili izvanredne napore kako bi stradanje stanovništva bilo što manje. Na dubrovačkom je području tijekom Domovinskog rata poginulo 17 pripadnika civilne zaštite.

Civilna zaštita u Republici Hrvatskoj, kao i ostalim zemljama diljem Europe o svijeta, i danas ima izrazito zahtjevnu ulogu u borbi s jednim od najvećih izazova današnjice – pandemije infektivne bolesti COVID-19 koju uzrokuje virus SARS-CoV-2, odnosno koronavirus.

Međunarodni dan civilne zaštite čestitamo stoga ne samo pripadnicima operativnih snaga civilne zaštite, nego i svim djelatnicima u zdravstvenom sustavu koju svakodnevno rade na suzbijanju širenja bolesti na našem području.

Nadajući se da ćemo u budućnosti zajednički nastaviti raditi na izgradnji sustava civilne zaštite koristeći stečena znanja, iskustva i raspoloživa sredstva iz različitih europskih fondova, a manje na ublažavanju humanitarnih posljedica bilo koje vrste srdačno vas pozdravljamo, želeći vam i dalje dobro zdravlje te puno uspjeha u radu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.