Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Dobroslavić, Franković i Lasić čestitali Dan neovisnosti

08.10.2019.

08:33

Autor: Radio Dubrovnik

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / -

Hrvatska danas slavi Dan neovisnosti prisjećajući se 8. listopada 1991. godine. Župan Nikola Dobroslavić, dubrovački gradonačelnik Mato Franković i konavoski načelnik Božo Lasić tim povodom uputili su čestitku.

"Prošlo je 28 godina od dana kada je Hrvatski sabor odlučio raskinuti sve državnopravne sveze na temelju kojih je Hrvatska zajedno s ostalim republikama i pokrajinama tvorila dotadašnju SFRJ.

Takva odluka bila je potvrda Ustavne odluke o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske od 25. lipnja, te je Hrvatska postala slobodna i neovisna država.

Nažalost, agresor je imao drugih planova te je na putu hrvatskoj slobodi stajala velika žrtva. Izgubljeni životi, uništeno kulturno blago, ožiljci koji još uvijek zacjeljuju. Sve to bilo je potrebno da dobijemo osnovno ljudsko pravo – slobodu.

Zbog svega toga i na današnji dan budimo zahvalni svima onima koji su stali na branik Domovine, svima koji su nam omogućili da gradimo bolju budućnost. Nažalost, mnogi od njih danas nisu s nama. Neka im je laka hrvatska zemlja.", istaknuo je u čestitci župan Dobroslavić.

 

"Drage Dubrovkinje i Dubrovčani,

Čestitam vam Dan neovisnosti Republike Hrvatske, dan kada je Hrvatski sabor donio odluku o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom državom, jedan od datuma koji će zauvijek ostati zapamćen u hrvatskoj povijesti.

Tog 8. listopada 1991. godine izabrali smo suverenu, samostalnu i demokratsku Republiku Hrvatsku. Put do tog cilja nije bio lak. Posebno se toga prisjećamo ovih dana, kada u Dubrovniku obilježavamo i početak ratnih stradanja i napada na naš Grad. Prisjećamo se naših branitelja, svih stradalih civila i njihovih obitelji. Svima njima upućujemo neizmjernu zahvalnost i duboko poštovanje.

Zbog svih njih, zbog onih koji su danas tu i onih koji će doći, dužni smo čuvati Domovinu, razvijati je, ići naprijed, ali i pamtiti velike trenutke naše povijesti.

Stoga vam još jednom, u svoje osobno i ime Grada Dubrovnika, upućujem iskrene čestitke u povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske!", stoji u čestitci gradonačelnika Mata Frankovića.

 

 

”Prije 28 godina donesena je odluka koja je stavila ‘točku na i’ na nešto što su hrvatski sinovi i kćeri već mjesecima sanjali – slobodu. Taj formalni trenutak Konavle su dočekale pod agresijom, a samostalnost je bila gorkog okusa i gotovo nedostižna.

No nikada se nismo predali, nikada nismo odustali. Jedan je dom i on se ne napušta. Dom se brani svim srcem čak i kada ga nemaš braniti čime, čak i kada se sve čini izgubljeno.

Zahvaljujući srčanosti i hrabrosti naših branitelja danas možemo uživati plodove njihove žrtve. To nikada ne smijemo i ne možemo zabraviti.”, napisao je u čestitci načelnik Lasić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.