Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Dobroslavić i Franković čestitali 25. obljetnicu "Oluje"

05.08.2020.

08:31

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola DObroslavić i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputili su čestitku povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 25. obljetnice VRO Oluja.

Poštovani sugrađani,

Čestitam vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

5. kolovoza je dan na koji je u blistavoj vojno-redarstvenoj operaciji “Oluja” oslobođen Knin, središte okupiranog hrvatskoga teritorija i simbol velikosrpskoga projekta prisvajanja hrvatskih prostora.

Operacija “Ouja” kruna je pobjede u Domovinskom ratu, omogućila je mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja, spasila je bihaćku enklavu od izglednog genocida i osigurala završetak ratnih sukoba u BiH.

Zahvalni smo hrvatskim braniteljima na daru slobode, vječno ćemo pamtiti poginule vitezove, poštovat ćemo trajno prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana koji je mudro vodio državu u ratu i u miru.

Ponosni smo na branitelje iz naše županije koji su dali velik doprinos u obrani Hrvatske, a i u samoj operaciji “Oluja”.

Budimo ponosni na “Oluju” i cijeli naš Domovinski rat, na demokratski put našega naroda i naše države Hrvatske. Sretan vam Blagdan.

Župan

Nikola Dobroslavić

 

Drage Dubrovkinje i Dubrovčani,

poštovani hrvatski branitelji,

četvrt stoljeća je prošlo od najsjajnije pobjede Domovinskog rata. Prije 25 godina, u kolovozu 1995. godine, hrvatska vojska oslobodila je oko 11.000 četvornih kilometara okupiranog područja ili gotovo petinu teritorija Hrvatske. 

Tijekom 84 sata, vojno-redarstvena akcija „Oluja“ pokazala je svu snagu i dignitet naše vojske, ona je trajni podsjetnik na požrtvovnost i neustrašivost našeg čovjeka koji brani svoju Domovinu. „Oluja“ uistinu jest kruna Domovinskog rata.

Ponos koji svake godine na ovaj dan osjećamo ništa ne može umanjiti, niti nam ga itko može oduzeti. Neka opet ispuni naša srca i neka u njima ne bude mjesta gorčini, nego tuzi. Pokrijmo njome naše pale vitezove, sve branitelje i civile stradale tijekom hrvatske borbe za slobodu, suverenost i neovisnost. S usana im poklonimo zahvalnost na slobodi koju danas punim plućima dišemo. Nemojmo nikada zaboraviti njihovu žrtvu, jer ona je temelj na kojoj nastavljamo graditi današnju Hrvatsku! 

Dragi sugrađani, gospođe i gospari, u ime Grada Dubrovnika i svoje osobno, čestitam Vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Gradonačelnik

Mato Franković

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.