Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Dobroslavić i Franković čestitali Međunarodni dan civilne zaštite

01.03.2022.

17:48

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Međunarodni dan civilne zaštite

Međunarodni dan civilne zaštite

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija / -

Povodom Međunarodnog dana civilne zaštite, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić primio je danas pripadnike operativnih snaga civilne zaštite s područja Dubrovačko-neretvanske županije.

Tom prilikom župan Dobroslavić istaknuo je važnost svih sastavnica civilne zaštite koje uvelike pridonose sigurnosti, a u posljednje dvije godine i borbi s pandemijom koronavirusa.

‘Ovim vam putem u ime cijele Dubrovačko-neretvanske županije, ali i svoje vlastito izražavam zahvalnost na svemu što činite i čestitam vam vaš dan. Sve vaše aktivnosti iznimno su važne za našu zajednicu. Mi vam kao županija stojimo i stajat ćemo na raspolaganju i vjerujem da znate u nama uvijek imate partnera. Kontinuirano ulažemo u cijeli operativnu sustav. Imamo tri vatrogasna doma u izgradnji, putem europskih sredstava nabavljamo opremu, imamo jedan vatrogasni brod na Mljetu, drugi je u fazi opremanja i uskoro će biti predstavljen’, istaknuo je župan Nikola Dobroslavić.

Na današnjem sastanku bilo je riječi i o aktualnoj situaciji u Ukrajini. Predstavnici operativnih snaga kazali su kako stoje na raspolaganju za sve potrebe, kao i dosad.

‘S obzirom na to da nismo na izravnoj ruti, ne očekujemo da će se situacija s Ukrajinom i izbjeglicama odraziti posebno na naše područje. U svakom slučaju, sve ono što država bude od nas očekivala, mi ćemo to ispuniti’, rekao je župan Dobroslavić.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je čestitku povodom Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u Republici Hrvatskoj koji se obilježava 1. ožujka.

Poštovane pripadnice i pripadnici sustava operativnih snaga civilne zaštite,

Upućujem svima Vama čestitke povodom obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite. Ovaj dan prigoda je u kojoj je potrebno skrenuti pažnju na vitalnu važnost postojanja civilne zaštite na području našeg Grada i Republike Hrvatske. Istodobno, potrebno je podsjetiti na Vašu odgovornost, spremnost, požrtvovnost i humanost u proteklim vremenima pandemije COVID – 19 i razornih potresa koji su pogodili kontinentalni dio zemlje.

Razdoblje je to u kojem ste nesebično i s istinskom predanošću brinuli o svakom pojedincu, dokazavši pritom profesionalnost u obavljanju djelatnosti koja zahtjeva određena riskiranja i napore. Za to Vam se u svoje osobno ime i u ime Grada Dubrovnika neizmjerno zahvaljujem.

Sustav civilne zaštite na lokalnoj i nacionalnoj razini iznimno je bitan faktor zaštite i spašavanja stanovništva, materijalnih i kulturnih dobara. Grad Dubrovnik u posljednjih pet godina prepoznao je ulogu civilne zaštite što se dokazuje kontinuiranim proračunskim izdvajanjima i donacijama usmjerenim na adekvatno opremanje i osnaživanje žurnih službi.

Sadašnja gradska uprava veliku priliku za dodatna poboljšanja djelovanja pripadnika civilne zaštite uvidjela je i kroz europske fondove, pa je tako u 2021. za Dubrovačke vatrogasce nabavljeno novo navalno vozilo čime je znatno povećana sigurnost i učinkovitost vatrogasne postrojbe. Nadalje, u sklopu projekta E-CITIJENS nabavljena je oprema za slučaj potresa – set seizmičkog uređaja i set za pretrage iz ruševina, te šatori na napuhivanje. Za potrebe HGSS-a nabavljeno je novo interventno vozilo. Iznimnu ulogu ima i Gradsko društvo Crvenog križa zbog čega iz godine u godinu Grad podupire i značajno financira njihov rad, akcije i projekte.

Poštovane pripadnice i pripadnici civilne zaštite, Vaše plemenite i neiscrpne geste solidarnosti ostaju trajno zapamćene. Nastavite i u budućnosti obavljati posao što bolje možete, jer Vaša snaga i strpljenje primjer su i nadahnuće svima nama.

S poštovanjem,

Gradonačelnik Dubrovnika

Mato Franković

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.