Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Dobroslavić i Franković uputili izraze sućuti povodom smrti Joška Juvančića

25.03.2021.

13:06

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković uputili su izraze sućuti obitelji hrvatskog kazališnog redatelja i pedagoga Joška Juvančića, koji je u srijedu preminuo u Dubrovniku.

Napustio nas je Jupa, kazališni redatelj i pedagog te dugogodišnji ravnatelj dramskog programa Dubrovačkih ljetnih igara.

Joško Juvančić umro je u srijedu u 85. godini u Dubrovniku, u gradu u kojem je rođen i u kojem je završio osnovnu i srednju školu. Daljnje školovanje ga vodi u Zagreb gdje je diplomirao književnost na Filozofskom fakultetu te režiju na Akademiji za kazališnu umjetnost.

Joško je oduvijek volio kazalište pa je još kao mladić statirao na Ljetnim igrama, što je vjerojatno i usmjerilo njegov životni put jer se Igrama vraća i kao profesionalac i neprekidno 20-tak godina biva u umjetničkom vodstvu Igara, a godinama i kao umjetnički direktor odnosno umjetnički ravnatelj dramskog programa. Joško Juvančić kao profesor imao je značajan utjecaj na umjetnički razvoj brojnih uvaženih glumaca.

Dragi Jupa, neka Ti laka hrvatska zemlja!

Župan

Nikola Dobroslavić

 

***

 

Poštovana obitelji Juvančić,

S tugom smo primili vijest kako nas je napustio Joško Juvančić, vrhunski kazališni redatelj i pedagog, naš dragi gospar Jupa.

Tijekom dugogodišnje karijere neumorno je radio, istovremeno iznimno poštujući glumački ansambl i ambijent. Njegov doprinos hrvatskoj kulturi je neprocjenjiv, a naročito za Dubrovačke ljetne igre gdje je kao umjetnički ravnatelj dramskog programa svoj voljeni grad vidio u posebnom svjetlu. Dubrovnik je u njegovim očima bila velika pozornica gdje su predstave imale nesvakidašnju čar.

U ime Grada Dubrovnika i svoje osobno izražavam iskrenu i duboku sućut.

S poštovanjem,

Gradonačelnik

Mato Franković

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.