Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

10:52 / 28.09.2020.

Autor: Radio Dubrovnik

Dobroslavić izvjestitelj Europskog odbora regija za proširenje EU

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Župan Nikola Dobroslavić sudjelovao je na videokonferenciji Povjerenstva za građanstvo, upravljanje, institucijske i vanjske poslove Europskog odbora regija. Delegati su uz stručnjake i izvjestitelje raspravljali o utjecaju krize uzrokovane COVID-om 19 na budućnost upravljanja Europom.

S obzirom na to da postavlja pitanja koja se odnose na nadležnosti EU-a i prikladnost insitucijskog okvira i postupka donošenja odluka pri odgovoru na velike krize.

Trenutačna kriza mogla bi dovesti do prekretnice u postupku europskih integracija jer je jasno ukazala na potrebu za jačanjem sposobnosti Unije da djeluje za dobrobit svojih građana. Potrebno je ojačati ulogu lokalnih i regionalnih vlasti u institucionalnom okviru, jačanjem uloge Odbora regija u zakonodavnom ciklusu EU-a. Razgovaralo se također i o stanju u Bjelarusu.

U okviru rasprave o budućem radu povjerenstva župan Dobroslavić imenovan je izvjestiteljem za mišljenje „Paket mjera za proširenje EU-a za 2020. godinu“.

Mišljenje Europskog odbora regija o mjerama za proširenje radit će se temeljem dokumenta Europske komisije čija objava se očekuje početkom listopada 2020. godine. Komisija će predstaviti paket o proširenju koji obuhvaća izvješća o napretku zemalja kandidata i potencijalnih kandidata te strategiju proširenja za predstojeću godinu.

Državama kandidatima i potencijalnim kandidatima uvjeti i kriteriji za pristupanje zahtjevni su i strogo se nadziru, ali to omogućava bolju pripremljenost pojedine države prvenstveno kroz jačanje njenih institucija. Županu Dobroslaviću ovo je četvrto po redu imenovanje za izvjestitelja u Europskom odboru regija a tema je usko vezana za njegov dosadašnji rad i preuzetu ulogu voditelja radne grupe za zapadni Balkan.

Na sljedećoj plenarnoj sjedici Europskog odbora regija početkom listopada, župan Dobroslavić predstavit će mišljenje „Izazovi lokalnoj demokraciji na zapadnom Balkanu“ koje je Europski odbor regija izradio temeljem zahtjeva hrvatskog predsjedništva Vijećem EU-a.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.