Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Dobroslavić na konferenciji o Kohezijskoj politici: Bespovratno financiranje prilika za lokalnu samoupravu

01.04.2022.

12:03

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Hrvatske eurokovanice

Hrvatske eurokovanice

Foto: Ilustracija / HRT

Župan Nikola Dobroslavić sudjelovao je u radu konferencije o Kohezijskoj politici u organizaciji Europske investicijske banke.

Kohezijska politika jedinstvena je za proces europskih integracija s ciljem pomoći svakoj regiji da ostvari svoj puni potencijal.

Grupa EIB koju čine Europska investicijska banka i Europski investicijski fond preispitujući svoj kohezijski pristup tijekom prošle godine usvojili su novu “Kohezijsku orijentaciju 2021.-2027.” kao temelj za povećanje i modernizaciju kohezijskih aktivnosti EIB-a u godinama koje dolaze. Taj je dokument bio među temama konferencije.

U svom izlaganju župan Dobroslavić je rekao da županije još uvijek premalo koriste financijske instrumente temeljeći to na činjenici da su hrvatske županije relativno male i da je njihova fiskalna moć slaba te se još uvijek moraju oslanjati na državni proračun i fondove EU koji su u velikoj mjeri bespovratni.

“Bespovratno financiranje je iznimna prilika za županije, gradove i općine za ostvarenje njihovih razvojnih projekata. Dubrovačko-neretvanska županija maksimalno koristi taj vid financiranja, bilo da inzistira na projektima koje provodi Vlada i državna poduzeća ili provodi vlastite projekte, najčešće prekogranične. Kao član Odbora regija i izvjestitelj za mišljenje o Proračunu EU 2021.-2027., mogu naglasiti koliko smo inzistirali da se ne smanjuju sredstva za kohezijsku politiku, niti za Zajedničku poljoprivrednu politiku, posebno ruralni razvoj, ali i da se ne povećava postotak vlastitog udjela u financiranju. U budućnosti očekujem bolji fiskalni kapacitet županija i prigodne kreditne aranžmane za naše projekte” – naglasio je župan Dobroslavić.

U nastavku izlaganja župan Nikola Dobroslavić govorio je o razvojnim planovima i strateškim projektima na prostoru Dubrovačko-neretvanske županije naglasivši da se i dalje pripremaju strateški projekti uz potporu Vlade, no da nije do kraja riješeno financiranje, te da se veseli suradnji s EIB-om kroz financiranje projekata poput autoceste Metković-Dubrovnik, brzih cesta do Zračne luke i Pelješke ceste, obnove zgrade Opće bolnice Dubrovnik, projekta protiv zaslanjenja doline Neretve, višenamjenskog kongresnog centra i škola, a sve s naglaskom na zeleno i digitalno.

U radu konferencije EIB-a sudjelovala je potpredsjednica EIB-a za financiranje kohezije Lilyana Pavlova, državna tajnica iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Spomenka Đurić, član Europskog parlamenta Tomislav Sokol i voditelj ureda EIB-a u Zagrebu Anton Kovačev.

Europska investicijska banka je u zajedničkom vlasništvu država članica EU, s ciljem poticanja gospodarskog rasta i zapošljavanja, poticanja mjera za ublažavanje klimatskih promjena kao i promicanja politika EU izvan Europske unije. EIB posuđuje novac na tržištima kapitala. 90 posto daje se za EU projekte s tim da se nikad ne uzima novac iz proračuna EU. Jedan od većih primjera financiranja od strane EIB u Dubrovačko-neretvanskoj županiji je proširenje i dogradnja Zračne luke Dubrovnik u suradnji s HBOR-om.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.