Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Dobroslavić na konferenciji o novom planu EU i neovisnosti o ruskom plinu

03.05.2022.

11:19

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić

Foto: HRT - Radio Dubrovnik / -

U sklopu kampanje “Green Deal Going Local”, župan Nikola Dobroslavić, u funkciji veleposlanika Pakta o klimi Europskog odbora regija, sudjeluje u radu konferencije o novom planu neovisnosti EU o ruskom plinu.

Nova stvarnost energetskog tržišta zahtijeva veliki napor lokalnih i regionalnih vlasti koje se moraju nositi s posljedicama povećanih cijena energije, koje sada pogoršava i neizvjesnost oko opskrbe energijom.

U tom kontekstu Sporazum gradonačelnika i Pakt o klimi pojavljuju se kao ključni pokretači u poticanju tranzicije potrebne za ponovno jačanje energetske otpornosti EU. Članovi obiju mreža raspravljaju kako ići dalje i brže u tranziciji prema sigurnoj, pristupačnoj i održivoj energiji.

“Green Deal Going Local” vodeća je inicijativa Europskog odbora regija koja kroz političko angažiranje želi regije i gradove staviti u prvi plan tranzicije EU-a prema klimatskoj neutralnosti koja uključuje skup alata za komunikaciju i angažman za ubrzanje zelene tranzicije na lokalnoj i regionalnoj razini. Komunikacijska kampanja pokrenuta je u lipnju 2020. godine.

Uz članove Odbora regija na ovoj konferenciji sudjeluju predstavnici Europske komisije, predstavnici Političkog odbora Sporazuma gradonačelnika, financijski stručnjaci te predstavnici klimatskih organizacija kao i lokalni i regionalni dužnosnici.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.