Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Dobroslavić na konferenciji o razvoju otoka u Europskoj uniji

09.10.2021.

07:44

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

Župan Nikola Dobroslavić sudjelovao je u radu videokonferencije SILA 2021. Tema konferencije je ekonomski razvoj otoka, specifično u energetskoj tranziciji, zaštiti okoliša te razvoju otočkog gospodarstva.

Župan Dobroslavić u svom izlaganju govorio je o poziciji dubrovačko-neretvanskih otoka te njihovim specifičnostima kao i radu županijske uprave na prvenstveno boljoj povezanosti, cestovnoj, brodskoj i zračnoj.

”U proteklim godinama uspjeli smo se izboriti za Pelješki most s brzim cestama koji predstavlja veliku dobit za naše otoke. U tijeku je devet projekata trajektnih luka i pristaništa za bolje povezivanje otoka, nove brzobrodske linije te projekt novog broda na električni pogon za bliže otoke. Cjelogodišnja helikopterska hitna medicinska služba u tom segmentu približava život na otocima životu na kopnu. Također, radimo na projektu uspostave hidroavionskih veza prema otocima te provodimo brojne projekte finacirane europskim fondovima na otocima, na području zdravstva, obrazovanja, gospodarstva i infrastrukture”, naglasio je Dobroslavić. Također izrazio je zadovoljstvo novim Zakonom o otocima kojim se potvrđuje njihov poseban status te činjenicom da je u izradi poseban Nacionalni plan za razvoj otoka.

U tijeku dvodnevnog rada u raspravama na konferenciji sudjelovat će brojni dionici i stručnjaci vezani za djelovanje na otočnoj problematici u području zelenih energija, zdravstva, novih oblika turizma, takozvanih pametnih tehnoloških rješenja, razvoja projekata te mogućoj suradnji na prenošenju pozitivnih iskustava na području inovacija između Finske i Hrvatske.

Suorganizator konferencije SILA 2021 je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. U uvodnom dijelu obratili su se potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, te član Europskog parlamenta Tonino Picula.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.