Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Dobroslavić na konferenciji o unaprjeđenju teritorijalne suradnje u Rimu

11.12.2021.

10:36

Autor: Radio Dubrovnik

Konferencija o unaprjeđenju teritorijalne suradnje u Rimu

Konferencija o unaprjeđenju teritorijalne suradnje u Rimu

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija / -

Župan Nikola Dobroslavić sudjelovao je u Rimu u radu konferencije "Unaprjeđenje teritorijalne suradnje: Iskustva lokalnih i regionalnih vlasti u Inicijativi iz Nikozije u potpori gradonačelnicima Libije".

“Inicijativa iz Nikozije” proces je suradnje kojim se nastoje zadovoljiti potrebe jednog od najbližih i najnestabilnijih susjeda EU-a. Uspostavljen je između Europskog odbora regija i libijskih gradova kojim se pomaže poboljšanje javnih usluga u Libiji te pomoć libijskim gradovima da se uključe u međunarodnu zajednicu.

Suradnja je odgovor na politička previranja i nesigurnost s kojima se Libija na nacionalnoj razini suočava od 2011. godine, zbog kojih su komunalne usluge u Libiji na niskoj razini, libijski gradovi su izolirani na međunarodnoj sceni, a zemlja se pretvorila u jednu od glavnih tranzitnih ruta za nezakonite migrante. Kriza se odražava na zdravlje, školstvo, život i izglede za budućnost Libijaca diljem zemlje.

Međutim, brojne lokalne vlasti, uspjele su održati osnovne usluge te mnoge od njih ponovno dobile izborne mandate i uživaju snažan legitimitet u narodu. Europski odbor regija stoga je zaključio da potpora libijskim gradovima i regijama predstavlja obećavajući način na koji EU može pomoći Libiji.

Odbor regija trenutno radi na područjima pomoći u izradi proračuna libijskih gradova, radu s mladima, borbi protiv radikalizacije, ribarstvu, uspostavi mreže europskih škola, lokalne uprave te poticanju razvoja projekata međunarodne suradnje u kojima bi sudjelovali gradovi iz Libije i EU-a.

U radu konferencije organizirane u suradnji Europskog odbora regija i Nacionalne udruge talijanskih općina, uz članove Europskog odbora regija sudjeluju gradonačelnici više libijskih gradova, veleposlanici, predstavnici nevladinih organizacija te predstavnici Europske komisije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.