Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Dobroslavić na radionici o zaštiti mora od plastičnog otpada

13.10.2021.

08:27

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

Župan Nikola Dobroslavić nazočio je u Dubrovniku na kapitalizacijskoj radionici Projekta PLASTIC BUSTERS MPAs u organizaciji Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Projekt okuplja 15 projektnih partnera kao i 17 pridruženih institucija iz 8 mediteranskih zemalja.

Albanije, Cipra, Hrvatske, Francuske, Italije, Grčke, Slovenije i Španjolske.

Krajnji cilj projekta je poboljšati zaštitu staništa i vrsta u pelagijskim i obalnim morskim zaštićenim područjima kroz ciljano praćenje, procjenu, prevenciju i ublažavanje utjecaja morskog otpada.

Župan Dobroslavić ovom je prilikom naglasio kako je Dubrovačko-neretvanska županija pravo mjesto za ovu radionicu.

”Veliki dio područja naše županije su zaštićena područja i na kopnu i u moru. Više od 50 posto teritorija DNŽ je pod nekom vrstom zaštite. Veći dio tog zaštićenog područja je u morskom dijelu. Sva ta područja koja štitimo izložena su raznim vrstama zagađenja, posebice plastikom u moru. Mi kroz pravilno gospodarenje otpadom nastojimo smanjiti količinu te plastike, ali nismo uspjeli izbjeći naplave plastike koje dolazi s mora. Apeliram na sve zemlje jadranskog i jonskog mora te Mediterana da zajedničkim naporima smanjimo i eliminiramo takvu vrstu otpada”, rekao je župan Dobroslavić.

”More je onečišćeno i mikroplastikom, to je također veliki problem. S ovog mjesta bih pohvalio našu RRA DUNEA i Sveučilište u Dubrovnku za projekt SeaClear kojim se razvijaju roboti koji će autonomno uklanjati otpad s morskog dna. Kao član hrvatskog izaslanstva u EOR-u mogu napomenuti da se i na toj razini Skupštine europskih regija, gradova i općina razgovara o onečišćenjima morskog okoliša i upravo je krenuo zahtjev prema EK da se donese poseban Zakon o oceanima”, rekao je župan.

Inače, projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj s iznosom od 4.296.000 €, a ukupni proračun iznosi 5.055.000 €. Trajanje projekta je 48 mjeseci.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.