Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Dobroslavić na sastanku Radne grupe za Zapadni Balkan

22.10.2019.

15:50

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

Župan Nikola Dobroslavić nazoči sastanku Radne grupe za Zapadni Balkan Europskog odbora regija u Mostaru. Teme radne grupe su praćenje napredovanja u odnosima između Bosne i Hercegovine i Europske unije te mogućnosti EU-a u pogledu pomoći rješavanja problema održavanja izbora u Mostaru.

Sastanku su uz domaćina predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenka Hercega, nazočili novi šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler te pravni savjetnik Delegacije Damir Hadžić, ispred Vijeća Europe Barbara Toce i Leen Verbeek, ispred Europskog odbora regija Jaroslav Hlinka, direktor Ureda FBiH za europske integracije Vjekoslav Čamber, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić te drugi predstavnici javnog života u BiH.

Na sastanku je također bilo riječi o ulozi EU u pomoći stabilizaciji procesa i napredovanju Bosne i Hercegovine. U procesu euro integracije Bosna i Hercegovina trebat će poboljšati svoje zakonodavstvo i institucionalni okvir da bi omogućila realizaciju brojnih detaljnih prioriteta na području demokracije, vladavine prava, temeljnih prava i reforme javne uprave.

Župan Dobroslavić naglasio je kako put u odnosima u kojem se ne priznaje jednakopravnost svih naroda u BiH, nije dobar put, te kako postojeća situacija u kojoj narodi ne mogu birati svoje predstavnike čemu smo svjedočili kroz izbor BiH Predsjedništva ne vodi nikamo.

Župan je u svom izlaganju istaknuo potrebu da se lokalna i regionalna samouprava u BiH više uključi u procese pristupanja Europskoj uniji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.