Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Dobroslavić na sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija

07.06.2020.

15:41

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

Župan Nikola Dobroslavić i ravnateljica DUNEA-e Melanija Milić sudjelovali su u Zagrebu na sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija. Bilo je riječi o utjecaju nastale gospodarske krize na proračune jedinica regionalne samouprave.

Također, bilo je riječi i o europskim fondovima i mogućnostima koje oni nude, odnosno njihovoj perspektivi u budućnosti, kao i o aktualnim pitanjima vezanim uz prometnu mrežu pri javnoj usluzi.

Na sjednici su sudjelovali i predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i EU fondova, Ministarstva financija te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Državni tajnici Velimir Žunac i Spomenka Đurić te pomoćnica ministra regionalnoga razvoja i fondova EU Ana Odak tom su prilikom županima predstavili Višegodišnji financijski okvir EU (2021. – 2027.), ističući kako je to prilika za iskorak jer uz 10 milijardi eura koji su nam na raspolaganju u sklopu nove financijske omotnice, dana nam je mogućnost korištenja dodatnih 10 milijardi eura.

Naime, kako je pojašnjeno, u VFO-u 2021. – 2027. je pet investicijskih prioriteta: pametna Europa, zelena Europa, povezanija Europa, socijalnija Europu i Europa bliža građanima, iz koje se povlače sredstva za regionalni razvoj, a uz tih pet prioriteta su i tematske odrednice prema kojima je predviđeno kako će se koristiti 70 posto sredstava. Upravo u ovom dijelu dodatna sredstva dobivaju na važnosti jer otvaraju mogućnost povlačenja više novaca za regionalni razvoj.

Tijekom ovog izlaganja istaknuto je i kako je ugovorenost sredstava koja su na raspolaganju iz EU fondova porasla; u 2016. godini bilo je ugovoreno tek osam posto sredstava, a danas taj postotak iznosi 93 posto.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk u svom je izlaganju podsjetio i na projekt izbora najboljeg EU projekta, koji Hrvatska zajednica županija provodi u partnerstvu s Hanza Mediom, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj i portalom www.zupan.hr.

U Izboru sudjeluju EU projekti provedeni i /ili završeni u 2018. i 2019. godini, najbolji projekti bit će birani u četiri kategorije: 1. Doprinos znanosti i inovacijama, 2. Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici3. Doprinos prekograničnoj suradnji i 4. Doprinos poduzetništvu, a dodjela nagrada održat će se početkom listopada 2020. godine na Danima europskih fondova i regionalnog razvoja.

„Hrvatska je u prethodnoj godini iz EU fondova iskoristila 3,9 milijardi eura, što je 31 posto od planiranog iznosa. Zato će Izbor najboljeg EU projekta upoznati javnost s projektima koji su uspješno iskoristili sredstva iz EU fondova i doprinijeli razvoju svih hrvatskih županija, a nadamo se i dati poticaj da u potpunosti preuzmemo ulogu nositelja regionalnog razvoja“, rekao je Pauk.

Detalji o prijavi i pravila natječaja nalaze se na službenoj stranici Jutarnjeg lista: https://www.jutarnji.hr/Promo/prijavite-se-biramo-najuspjesnije-eu-projekte-u-hrvatskoj/10257790/amp

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.