Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Dobroslavić na svečanosti početka predsjedanja Hrvatske Vijećem EU

10.01.2020.

12:39

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

U povodu početka predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije u posjetu Zagrebu boravi Kolegij povjerenika Europske komisije, na čelu s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

Početak predsjedanja obilježen je svečanim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a uz povjerenike i predsjednicu Europske komisije te ministre i predsjednika hrvatske Vlade, koncertu su nazočili i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, predsjednik Europskoga vijeća Charles Michel te potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica. Također, svečanosti je nazočio i župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

Premijer Plenković istaknuo je kako predsjedanjem Vijećem EU Hrvatska zaokružuje povijesni ciklus od neovisnosti do snažne afirmacije u Europi i svijetu te napomenuo kako hrvatsko predsjedanje dolazi u prijelomnom trenutku za Europsku uniju, na početku novog institucijskog razdoblja Unije.

Ustvrdio je kako smo spremni dovršiti proces Brexita te kako smatra da pri donošenju novog Višegodišnjeg financijskog okvira mora biti uzet u obzir specifičan položaj u kojem se nelazi Hrvatska. Naglasio je i kako su kohezijska i poljoprivredna politika ključne za ravnomjeran razvoj Hrvatske kao najmlađe članice Europske unije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.