Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

11:21 / 17.06.2021.

Autor: Radio Dubrovnik

Dobroslavić o pomoći lokalnoj samoupravi Crne Gore za rad u Odboru regija

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

Župan Nikola Dobroslavić sudjelovao je na Zajedničkom savjetodavnom odboru Europskog odbora regija s Crnom Gorom. Naglasio je stav Odbora regija da sve zemlje zapadnog Balkana trebaju postati članice EU-a, ali da sve te zemlje moraju ispuniti sve kriterije za članstvo u EU.

Župan Dobroslavić govorio je o potrebi da sve zemlje zapadnog Balkana, posebno njihova lokalna i regionalna samouprava, nastave raditi na kvaliteti lokalne demokracije, kvaliteti upravljanja, na otklanjanju manjkavosti u vladavini prava, na poštivanju temeljnih prava, na fenomenu tzv. zarobljene države, manjkavostima u slobodi medija, slobodi govore kao i borbi protiv korupcije.

Podsjetio je na pokretanje Gospodarskog i investicijskog plana za zapadni Balkan kao ključnog instrumenta podrške EU-a ekonomskom oporavku i razvoju zemalja regije u sljedećem razdoblju te važnost pravovremenog uključivanja jedinica lokalne i regionalne samouprave u programiranje i praćenje provedbe mjera odnoso financiranih projekata.

Glavna uloga Zajedničkih savjetodavnih odbora Europskog odbora regija sa zemljama u procesu proširenja EU-a je priprema lokalnih vlasti tih zemalja za članstvo kroz promatranje procesa pregovora te fokusiranje na određena područja od posebnog interesa za lokalnu i regionalnu samoupravu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.