Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Dobroslavić: Ohrabrenje zemljama zapadnog Balkana za integracije u EU

30.03.2022.

09:53

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Povjerenstvo za građanstvo, upravljanje institucijske i vanjske poslove Europskog odbora regija

Povjerenstvo za građanstvo, upravljanje institucijske i vanjske poslove Europskog odbora regija

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija / -

Župan Nikola Dobroslavić sudjeluje u radu Povjerenstva za građanstvo, upravljanje institucijske i vanjske poslove Europskog odbora regija (CIVEX).

Među temama rasprave su revizija upravljanja schengenskim područjem, rasprava o pomoći ukrajinskim izbjeglicama u regijama i gradovima EU kao i rasprava o proširenju o EU u okviru koje se glasa o mišljenju Odbora regija na tu temu. Župan Dobroslavić na dokument je uložio četiri amandmana i sva četiri su usvojena.

U svom izlaganju Dobroslavić je ponovio dosadašnje stavove da EU treba proširenje, ali u skladu s dobro poznatim uvjetima prema kojima zemlje kandidati i potencijalni kandidati moraju ispuniti sve kriterije za članstvo.

Župan Nikola Dobroslavić osvrnuo se na Ukrajinu koja brani slobodu i druge EU vrijednosti rekavši da ta zemlja zaslužuje jasnu poruku o EU perspektivi.

„Nedopustivo je da se u Srbiji i Republici Srpskoj u BiH još uvijek negira genocid i ratni zločini te da se veličaju osuđeni ratni zločinci i da im se omogućuje redovito gostovanje u TV emisijama u Srbiji. Neprihvatljivo je i koketiranje s nedemokratskim i autoritarnim režimima u Kini i Rusiji što je slučaj u Srbiji i Republici Srpskoj u BiH“ – istaknuo je Dobroslavić.

U svom daljnjem izlaganju župan Nikola Dobroslavić govorio je o zaključcima Vijeća EU prema kojima BiH mora implementirati odluke Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava te promijeniti izborni zakon, omogućiti da konstitutivni narodi budu legitimno zastupljeni i svim građanima dati mogućnost da budu biran u sva tijela.

„Ohrabrenje zemljama zapadnog Balkana za EU integracije svakako, ali prihvaćanje europskih vrijednosti nema alternativu“ – naglasio je Dobroslavić. Na sastanku su, uz članove Europskog odbora regija, nazočni i stručnjaci iz Europske Komisije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.