Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Dobroslavić primio u nastupni posjet veleposlanika Mađarske Csaba Demcsáka

13.07.2021.

09:57

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

Župan Nikola Dobroslavić primio je u nastupni posjet veleposlanika Mađarske u RH, Nj. E. Csaba Demcsáka. U pratnji veleposlanika su bili i konzul Adam Novak te počasna konzulica u Dubrovniku Katja Bakija.

Veleposlanik Demcsák ovom je prilikom istaknuo kako Mađarska i Hrvatska gaje općenito dobre odnose na više razina, od turističkih dolazaka do suradnje na razini Europske unije i bilateralnih odnosa.

Veleposlanik je dodao kako brojni Mađari svoje godišnje odmore provode upravo u na hrvatskoj obali, a istaknuo je želju da se obnove događaji kulturne suradnje na jugu Hrvatske, kao i da se uspostavi suradnja na akademskoj razini sa Sveučilištem u Dubrovniku.

Župan Dobroslavić složio se kako Hrvatska ima dobre odnose s Mađarskom te kako je i u Domovinskom ratu mađarska nacionalna manjina stala na hrvatsku stranu.

Napomenuo je kako je prirodno da je naša glavna gospodarska djelatnost turizam s obzirom na čisto more, zaštićenu prirodu i bogatu baštinu.

Poznati smo i po vinima te poljoprivrednoj proizvodnji u dolini Neretve, dodao je župan.

U smislu prometne povezanosti veleposlanik je ovom prilikom najavio rekao kako uskoro biti polaganje kamena temeljca za VC koridor autoceste s mađarske strane čime bi u 2023. postojala direktna veza između Mađarske do granice Hrvatske i BiH kod Ploča. Izrazio je bojazan oko dinamike izgradnje trase tog koridora u BiH, a istaknuo je kako je toj zemlji važna poveznica s Lukom Ploče kako bi razvijali industriju i razmjenu roba.

Župan Dobroslavić naglasio je kazao kako se uskoro očekuje dovršenje izgradnje Pelješkog mosta što će značiti novi gospodarski zamah za našu županiju.

Dodao je kako Mađarska ima visoku stopu procijepljenosti protiv COVID-19, čemu teži i Hrvatska, a u tom smislu veleposlanik Demcsák pohvalio je kampanju ‘Stay safe in Croatia’.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.