Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Dobroslavić s Kopmanom o novom proračunu EU

27.09.2020.

11:34

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

Župan Nikola Dobroslavić na videokonferenciji Povjerenstva za politiku teritorijalne kohezije (COTER) Europskog odbora regija sudjelovao je u razmjeni gledišta s direktorom Glavne uprave za proračun Europske Komisije Gertom Janom Kopmanom.

Tema je bila trenutačno stanje pregovora o višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje 2021.-2027. godine.

Župan Dobroslavić govorio je ispred kluba Europske pučke stranke u Odboru regija izrazivši zadovoljstvo što se pregovori o novom proračunu i novom planu oporavka EU-a privode kraju.

Naglasio je pritom da usvajanje ovih dokumenata prije početka novog financijskog razdoblja je od najveće važnosti za EU i njezine regije i gradove.

"Kohezijska i Zajednička poljoprivredna politika i dalje su ključne politike regija i gradova te je od najveće važnosti da u svim dokumentima EU-a dobiju odgovarajući tretman", zaključio je Dobroslavić.

U Bruxellesu 21. srpnja ove godine, čelnici i čelnice EU-a postigli su dogovor o ukupnom proračunu u iznosu od 1824,3 milijarde EUR. Taj paket obuhvaća višegodišnji financijski okvir (1074,3 milijarde EUR) i izvanredni instrument za oporavak nazvan Next Generation EU (750 milijardi EUR) kojim će se pomoći u ponovnoj izgradnji EU-a nakon pandemije bolesti COVID-19 te će se poduprijeti ulaganja u zelenu i digitalnu tranziciju.

Pregovori o detaljima prijedloga nastavljeni su s Europskim parlamentom. Očekuje se da će pregovore s Parlamentom zaključiti njemačko predsjedništvo Vijećem do konca godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.