Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Dobroslavić s Plenkovićem o zbrinjavanju izbjeglih Ukrajinaca

23.03.2022.

17:29

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Dobroslavić s Plenkovićem o zbrinjavanju izbjeglih Ukrajinaca

Dobroslavić s Plenkovićem o zbrinjavanju izbjeglih Ukrajinaca

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija / -

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je danas sastanak sa županima, predstavnicima Udruge gradova u Republici Hrvatskoj i Hrvatske zajednice općina te predstavnicima Međuresorne radne skupine na temu provedbe aktivnosti prihvata i zbrinjavanja izbjeglog stanovništva iz Ukrajine.

Na sastanku je sudjelovao i župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

Predsjednik Vlade izvijestio je da je, prema posljednjim podacima, u Hrvatsku ušlo 9.357 raseljenih osoba iz Ukrajine, od čega je 4.556 žena, odnosno 48,7 posto, zatim 1.172 muškaraca, odnosno 12,5 posto te 3.629 djece, odnosno 38,8 posto.

Dodao je da će Hrvatska nastaviti pomagati svim mogućim sredstvima daljnju opstojnost Ukrajine, pogotovo u humanitarnom smislu.

“Hrvatska je bila na pravoj strani i povijesti i međunarodnoga prava i onih vrijednosti koje su utemeljene u našem Ustavu i koje su univerzalne vrijednosti koje dijelimo”, poručio je.

Što se tiče današnjega sastanka, premijer Plenković kazao je kako je njegov cilj rasprava o tome što se može poboljšati u postojećoj strukturi.

Dodao je da je uspostavljena i web stranica “Hrvatska za Ukrajinu” na ukrajinskom jeziku, koja sadrži sve korisne informacije za prihvat i zbrinjavanje raseljenih osoba iz Ukrajine, ali i informacije za sve koji žele pomoći raseljenom stanovništvu Ukrajine, a otvorena je i besplatna telefonska linija – 114.

“Mi imamo i unaprjeđujemo koordinaciju kroz civilnu zaštitu, Crveni križ, jedinice lokalne i područne samouprave, osiguravanje zdravstvene skrbi, socijalne skrbi, a kroz institut privremene zaštite govorimo o što lakšoj integraciji Ukrajinaca na hrvatsko tržište rada, o predškolskom odgoju za djecu, o uključivanju u školski sustav”, naveo je.

Svi su ti elementi, smatra premijer Plenković, dobro postavljeni i sada se trebaju samo usavršiti na razini koordinacije središnje vlasti, županija, gradova i općina te svih nadležnih tijela i institucija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.